Élelmiszer
Teszteltük: az angol Fanta sem egy álom!
2014. február 14.,
Szabó Zoltán Attila
Milyen a buborékos, narancsos, világszerte ismert üdítőmárka, ha angol? Nos, nem jobb, mint nálunk. Fenntartjuk, amit 2012-ben is (Fanta-teszt – Ahány ház, annyi szokás?) már „papírra” vetettünk: olykor megtévesztő lehet a jól csengő név, a színpompás címke, a körítés. Noha az üdítőital-gyártó cégek általában tagadják, bizony vannak-lehetnek markáns különbségek olyan termékek között, amelyekről a fogyasztó azt hiheti: azonosak, annak ellenére, hogy más-más országban gyártották.
2012. szeptember 21-én vettük először górcső alá azt az üdítőt, amelyről – idézve a Coca-Cola HBC Magyarország Kft honlapját – köztudott, hogy „leginkább a tizenévesek által kedvelt ital”. Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) tesztje 2013. október 28-án folytatódott. Elébb összehasonlítottuk a szlovén, a magyar és az olasz terméket, majd utóbb újra a magyar, és egy horvát portékát. A napokban– lezárva sorozatunkat – a brit palack mélyére tekintettünk.
Nos, a brit változat sem okozott éppenséggel eufóriát az OFE Városligeti fasori központjában. Dömölki Lívia, az OFE élelmiszeripari szakértője szerint „az édesítőszer íze dominál; a narancsaroma érzékelhető inkább, s nem maga a gyümölcsíz.” – Már-már orvosság-íze van a terméknek – vetettük fel többen is a teszt során. Úgy fest, van a szlovén változatnál „íztelenebb” portéka is az öreg kontinensen…
|
Olasz Fanta (2012) |
Szlovén Fanta (2012) |
Magyar Fanta (2012) |
Magyar Fanta II (2013) |
Horvát Fanta (2013) |
Angol Fanta (2013) |
Energiatartalom |
48 Kcal, 205 KJ |
38 Kcal, 166 KJ |
48 Kcal, 204 KJ |
50Kcal |
42 Kcal |
28 Kcal, 121Kj |
Cukortartalom |
11,5 g |
8,5 g |
11,5 g |
12,4 |
10,2 g |
6,9 g |
Narancslétartalom |
12% |
3% |
8% |
8% |
3% |
5% |
Tartósítószer |
nincs |
nincs |
van |
van |
nincs |
van |
Szinezék |
nincs |
nincs |
van |
van |
van |
van |
Az angol piac – jegyzi meg Dömölki Lívia – egyébként is preferálja az édességeket, a helyi fogyasztók talán még édesszájúabbak, mint másutt. Arra azonban – ott is – sajnos csak kevesen gondolnak, hogy sem a túlzott cukorbevitel, sem az édesítőszerek nagy mennyiségű fogyasztása nem tesz jót az egészségnek. – Eleve baj, hogy a modern ember túl sok üdítőt fogyaszt – állapítja meg az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület szakembere.
Az angol változatban ráadásul – idézve Dömölki Liviát – „az összetevők listája terjedelmes, ami mindig rossz jel”. Az üdítőben találni cukrot, szénsavas vizet, 5% narancslé sűrítményt, citromsavat, sárgarépa-sűrítményt, narancsaromát, kálium-szorbátot, savanyúság-szabályozó anyagot, nátrium-citrátot, aszpartamot, guargumit, kálium-aceszulfánt. Mindez – mondjuk így – egy szuszra valóban nem semmi…
És itt álljunk is meg egy szóra. A guargumi jelenléte önmagában nem lenne tragédia! – Több mint hatvan éve használják már az élelmiszeriparban – informál Dömölki Lívia –, a guargumit a guarbab magjából állítják elő. Csak azért lett olyan rossz a híre, mert egy ízben botrány robbant ki, amikor dioxin-szennyeződést mutattak ki benne. De ilyen más növényeknél is megesett már. A guargumi teljesen természetesen anyag, tehát fölösleges kiragadni, szapulni. Itt az összetevők listáját érdemes alaposabban átnézni, és végiggondolni: nem túlzás-e már egy ilyen hosszú lista?
Az élelmiszeripari-szakértő fenntartja: a tavaly kóstolt olasz változat lényegesen jobb minőséget képvisel, mint akár a miénk, akár a szlovéneké és a horvátoké. Ugyanakkor a szakembert nyugtalanítja, hogy a 2012 szeptemberében bevizsgált magyar üdítő és a jelenlegi „hazai” terméket összevetve kiderült, hogy tovább növelték a cukortartalmat! Az is igaz, hogy mesterséges édesítőszert nem tartalmaz a termék. Nem úgy az angol változat. Ami ráadásul színében is leginkább egy „sápatag”, vízben feloldott tablettát idéz. Szó sincs frissen facsart narancsélményről…