Élelmiszer
Fanta teszt
Ahány ház, annyi szokás?
2012. szeptember 21.,
Szabó Zoltán Attila
Olykor megtévesztő lehet a jól csengő név, a színpompás címke, a körítés. Noha az üdítőital-gyártó cégek általában tagadják, bizony vannak-lehetnek markáns különbségek olyan termékek között, amelyekről a fogyasztó azt hiheti: azonosak, annak ellenére, hogy más-más országban gyártották. Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) tesztjén világossá vált: például a Fanta ízletesebb és természetesebb Olaszországban, mint nálunk.
Sokkal attraktívabb a különbség, mint amire számítottam! – jegyezte meg Dömölki Lívia az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) Dagály utcai központjában megtartott alapos vizsgálat után.
Az élelmiszeripari-teszten három különböző országban gyártott, de – elvben – ugyanolyan minőségű termék került górcső alá. A narancsízű szomjoltók 2012. július-augusztusában kerültek az OFE kosarába Olaszországban, Szlovéniában és Magyarországon. A tüzetes vizsgálat során összehasonlításra kerültek a címkén feltüntetett információk, s a narancslétartalom, az energiatartalom, a cukortartalom, de még sorolhatnánk…
És soroljuk is! – Kétségtelenül más színű a magyar, mint a másik kettő – summázta a szakértő már a vizsgálat megkezdésekor, majd utóbb kiemelte: „az olasz Fantában nincs színezék, míg a miénkben van, méghozzá béta-karotin. Ami nem baj, csak a termék így olyan hatást kelt, mintha több gyümölcsöt tartalmazna. Ugyanakkor meglepő az is – informált Dömölki Lívia –, hogy a gyártó egy olyan igényes, válogatós piacon, mint amilyen a szlovén, beéri 3 százalékos narancslétartalommal.”
– Illatra a magyar termék a legkellemesebb, az olasznak fogalmazzunk úgy, hogy érdekes az illata, bár tegyük gyorsan hozzá, hogy nincs is annyira agyonaromásítva. A szlovén olyan kis semmi; amikor kóstoltam olyasmit éreztem, mintha vízben feloldottam volna egy kis narancsízű savanyúcukrot. Az olaszban egyébként más a sűrítőanyag, mint a magyarban – fűzte hozzá Dömölki Lívia az OFE vizsgálatán.
A Fanta palackokon található címkék adatai
|
Olasz Fanta |
Szlovén Fanta |
Magyar Fanta |
Energiatartalom |
48 Kcal, 205 KJ |
38 Kcal, 166 KJ |
48 Kcal, 204 KJ |
Cukortartalom |
11,5 g |
8,5 g |
11,5 g |
Narancslétartalom |
12% |
3% |
8% |
Tartósítószer |
nincs |
nincs |
van |
Szinezék |
nincs |
nincs |
van |
No és a cukor! Ámbár a címke szerint az olasz üdítőben ez az érték annyi, mint a miénkében: 11,8 g. – Igen ám, de a narancslétartalom 12 százalékot tesz ki az itáliai Fanta esetében, míg a hazai termékbe csak 8% kerül.
Tartósítószer sincs minden ilyen üdítőben. Olaszországban és Szlovéniában például…
Fanta érzékszervi tulajdonságok
|
Szlovén |
Magyar |
Olasz |
Szín |
világos narancs |
intenzív narancs |
világos narancs |
Állag |
híg |
kissé sűrű |
kissé sűrű |
Illat |
intenzív narancs aroma |
intenzív narancs aroma |
enyhe narancs |
Íz |
üres, édeskés, savanykás,narancs aroma ízű |
nagyon édes, savanykás, enyhén naracsos, és narancs aroma ízű |
kellemesen édes, savanykás, kellemes narancsos ízű |