Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Fanta teszt újratöltve

A magyar édesebb!

2013. október 28., Szabó Zoltán Attila
Címkék: Fanta Coca Cola címke cukortartalom színezék OFE
A Kosár Online és az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) az elmúlt évben három különböző országban gyártott Fanta üdítőitalt vizsgált. A nagy érdeklődést kiváltó tesztnél kiderült, hogy nagy a különbség az - elvben ugyanolyan minőségű - termékek között. Ebben az évben górcső alá került a horvát és a legújabb magyar Fanta narancs is.
A Coca-Cola HBC Magyarország Kft honlapján a termékkel kapcsolatban ez olvasható: „A leginkább a tizenévesek által kedvelt ital 189 országban kapható, több mint 70 különböző frissítő, valódi gyümölcsízben. A The Coca-Cola Company leányvállalatai gyakran az adott országban honos gyümölcsökből fejlesztik ki saját Fanta termékeiket… Magyarországon a klasszikus narancs mellett citrom, vadmálna, illetve most mandarin ízesítéssel élvezhetjük a változatos Fanta összetevők ízeit. A márka hazai bevezetése, 1998 óta megismerhettük a Fanta exotic (2000), lime (2002), a frissítő bodza ízű, különleges kék palackban forgalmazott Fanta Sokk! (2003), a szüret hangulatát egész évre kiterjesztő Fanta Kéxőlő (2004), majd a Ssszőlő és a Jégcitrom (2006) változatokat is.”
 
A fentiekből egyértelműen kiderül, miért is lényeges annyira, mit tartalmaz éppen ez az üdítő. A gyártó ugyanis elismeri: a tizenévesek leginkább kedvelt italáról beszélünk! Márpedig ebben a korban, – egyáltalán gyermekkorban és kora felnőttkorban – kiváltképpen fontos, hogy jó minőségű italt fogyasszanak a fiatalok.
 
Dömölki Lívia, az OFE élelmiszeripari szakértője először a hazai portékával „ismerkedett” az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület Városligeti fasorbeli központjában. A horvát és a magyar változatot összehasonlítva kezdésképp megjegyezte: „a miénk színe szebb, mert narancssárgább, de máris felfedezhető egy olajos kiválás magán a palackon…”

A tüzetes vizsgálat során összehasonlításra kerültek a címkén feltüntetett információk, s a narancslétartalom, az energiatartalom, a cukortartalom is. Utóbbiról szólva Dömölki megállapította: „a miénkben 2 százalékkal több a cukor, azaz a magyar portéka az édesebb! A horvát változat ugyanakkor vízízűbb, igaz, ennek a narancsaromában keresendő az oka. A tavalyi szlovén és az idei horvát termékkel kapcsolatban a szakértő arra jutott, hogy összetételüket tekintve roppant hasonlóak, habár a narancsízű itóka utóbbi esetében valamivel édesebb. – A horvát termék olyasmi, mint a régi Sztár vagy Róna üdítők voltak – fűzte hozzá Dömölki Lívia.
 
Az élelmiszeripari-szakértő fenntartja: a tavaly kóstolt olasz változat lényegesen jobb minőséget képvisel, mint akár a miénk, akár a szlovéneké és a horvátoké. Ugyanakkor a szakembert nyugtalanítja, hogy a 2012 szeptemberében bevizsgált magyar üdítő és a jelenlegi „hazai” terméket összevetve kiderült, hogy tovább növelték a cukortartalmat! Az is igaz, hogy mesterséges ízesítőszert nem tartalmaz a termék.


. Olasz Fanta (2012) Szlovén Fanta (2012) Magyar Fanta (2012) Magyar Fanta II (2013) Horvát Fanta (2013)
Energiatartalom 48 Kcal, 205 KJ 38 Kcal, 166 KJ 48 Kcal, 204 KJ 50Kcal  42 Kcal
Cukortartalom 11,5 g 8,5 g 11,5 g 12,4 10,2 g
Narancslétartalom 12% 3% 8% 8% 3%
Tartósítószer nincs nincs van van nincs
Szinezék nincs nincs van van van

A szakember fenntartja, hogy a tinik akkor járnának a legjobban, ha 100 % gyümölcstartalmú üdítőitalokat fogyasztanának nap mint nap. De az osztrákoknál népszerű almafröccs is jó példa a természetességre. – Állandóan üdítőket inni nagyon helytelen – mondta el véleményét Dömölki Lívia.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet
Kapcsolódó oldalak
»Fanta teszt

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez