Keresés a tartalomban:
Életmód

Fejlődés a passzív dohányzás elleni védelemben

Az Unióban több mint 70 000 felnőtt halt meg a környezeti dohányfüstnek való kitettség következtében

2013. február 22., Európai Bizottság
Címkék: Európai Bizottság dohányzás passzív dohányzás környezeti dohányfüst
Az Európai Bizottság jelentése alapján jelentősen javult a passzív dohányzás elleni védelem az EU-ban. 2012-ben az európai polgárok 28%-a volt a bárokban kitéve mások dohányfüstjének, szemben a 2009. évi 46%-os értékkel. A jelentés eloszlatja azokat a kételyeket, melyek szerint a dohányzási tilalom bevezetése kedvezőtlen hatást gyakorolna a bárok és éttermek bevételeire.
A jelentés a 27 tagállam által a dohányfüstmentes környezetről szóló 2009-es tanácsi ajánlás (2009/C 296/02) nyomán elkészített beszámolókra támaszkodik, amely ajánlás arra szólította fel a nemzeti kormányokat, hogy fogadjanak el és hajtsanak végre olyan jogszabályokat, amelyek teljes körű védelmet nyújtanak a lakosság számára a zárt légterű nyilvános helyeken, munkahelyeken és a tömegközlekedésben a dohányfüstnek való kitettséggel szemben.
 
A jelentés eloszlatja azokat a kételyeket, melyek szerint a dohányzási tilalom bevezetése kedvezőtlen hatást gyakorolna a bárok és éttermek bevételeire, hiszen annak gazdasági hatása korlátozott marad, semleges, sőt idővel kedvező is lehet. A jelentés azonban rávilágít arra is, hogy néhány tagállamban lemaradások tapasztalhatók a közegészségügy védelmét szolgáló, átfogó törvények és azok végrehajtása tekintetében.
 
Tonio Borg, egészségügyi és fogyasztópolitikai európai biztos így fogalmazott: „A mai napon közzétett jelentés azt mutatja, hogy a tagállamok komoly fejlődést értek el a lakosság passzív dohányzás elleni védelme terén. A polgárok dohányzásnak való kitettsége azonban Unió-szerte továbbra is igen eltérő, és hosszú út áll még előttünk a valóban „dohányfüstmentes Európa” megteremtéséig. Arra buzdítom ezért a tagállamokat, fokozzák erőfeszítéseiket a jogszabályok érvényre juttatását illetően, dicsérve azokat, amelyek már elfogadtak a füstmentességet célzó, ambiciózus törvényeket és ugyanerre a lépésre ösztönözve a többi tagállamot.”
 
A másodlagos dohányfüstnek való kitettség jelentősen hozzájárul a halálozáshoz, morbiditáshoz és fogyatékossághoz az EU-ban. Óvatos becslések1 szerint 2002-ben az Európai Unióban több mint 70 000 felnőtt halt meg a környezeti dohányfüstnek való kitettség következtében, köztük sok nem dohányzó vagy a munkahelyen passzív dohányzást elszenvedő személy.
 
A WHO dohányzás-ellenőrzési keretegyezménye felszólítja az azt aláíró valamennyi (összesen 176) felet, hogy hozzanak hatékony intézkedéseket a „zárt munkahelyeken, tömegközlekedési eszközökön, a zárt közterületeken és, értelemszerűen, egyéb közterületeken a dohányfüstártalom elleni védelem” érdekében. 2007-ben iránymutatásokat fogadtak el, segítséget nyújtva a feleknek kötelezettségeik teljesítéséhez.
 
Ez a háttere a Tanács által 2009-ben elfogadott, a dohányfüstmentes környezetről szóló ajánlásnak, amely a másodlagos dohányfüstnek való kitettség elleni hatékony védelmet biztosító intézkedések – legkésőbb 2012 novemberéig történő – bevezetésére szólítja fel a tagállamokat.

A jelentés más fontosabb megállapításai:


Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez