Keresés a tartalomban:
Életmód

Dohányzásmentes Világnap 2012

A polgárok többsége támogatja a szigorúbb dohányzásellenes intézkedéseket

2012. május 30., Európai Bizottság
Címkék: dohányzás tilalom felmérés dohányzásellenes intézkedések dohányfüst dohányos dohányzásmentes világnap
A Dohányzásmentes Világnap előestéjén az Európai Bizottság egy uniós tanulmányt tesz közzé a dohányzáshoz való hozzáállásról. A polgárok átlagosan 60%-a támogatja azokat az intézkedéseket, amelyek célja, hogy a dohánytermékek kevésbe feltűnőek és vonzóak legyenek.
Az ilyen intézkedések közé tartozik például a dohánytermékek szembetűnő elhelyezésének tilalma az üzletekben vagy a vonzó ízű és színű termékek korlátozása. Ugyanakkor más statisztikák aggodalomra adnak okot: A 15 éves vagy annál idősebb uniós polgárok 28 %-a dohányzik, és a dohányosok vagy volt dohányosok 70 %-a 18 éves kora előtt kezdett el dohányozni.
 
John Dalli, az egészségügyért és fogyasztópolitikáért felelős biztos a következőket nyilatkozta: „Mélyen megdöbbent az a tény, hogy az európaiak ilyen fiatalon, még 18 éves koruk előtt kezdenek el dohányozni. Mindenekelőtt azért, mert – mint ahogyan a mai napon Dr. Nikogosiannal, a WHO Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezményének titkárságvezetőjével tartott megbeszélésen is hangsúlyoztam – mindent megteszek azért, hogy Európa eleget tegyen a dohánytermékek szabályozására vonatkozó nemzetközi kötelezettségeinek, többek között annak, hogy kevésbé vonzóvá tegyük a cigarettát a fiatalok számára. Ennek szellemében az Európai Bizottság jelenleg egy javaslatot készít elő a dohánytermékekről szóló irányelv módosítására.”
 
A felmérés néhány pozitív eredményével kapcsolatosan John Dalli, európai uniós biztos megjegyezte: „Bíztatóan hat rám, hogy a polgárok széles köre támogatja a dohányzásellenes intézkedéseinket. Megnyugtató továbbá az is, hogy a dohányfüstnek kitett emberek aránya lényegesen csökkent. Ez azt mutatja, hogy a nyilvános helyeken való dohányzásra vonatkozó szigorú rendelkezések és a dohányzásról való lemondás előnyeiről szóló tájékoztató tevékenységek – mint például a „A volt dohányosok megállíthatatlanok” elnevezésű uniós kampány – eredményesek voltak.

Az európai polgárok dohányzáshoz való hozzáállását feltáró uniós felmérés megállapításai a következők voltak:

Tájékoztató kampánya részeként a Bizottság 2011-ben útjára indította „A volt dohányosok megállíthatatlanok” elnevezésű kampányát. A kampány új szakaszába ért, az első év sikereire alapozva. Most egy átdolgozott program követi azt az eredeti stratégiát, amely szerint a „A volt dohányosok megállíthatatlanok” kampány célja, hogy változtasson a dohányzáshoz való hozzáálláson mégpedig úgy, hogy a dohányzáshoz fűződő negatív egészségügyi következményekről áthelyezi a hangsúlyt a leszokással járó pozitív előnyökre, ezáltal motiválva a dohányosokat szerte Európában a dohányzásról való leszokásra.

További információk:

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez