Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Emelkednek a globális élelmiszerárak

2012. február 10., MTI
Címkék: élelmiszerár FAO ENSZ index gabona
A várt csökkenés helyett 2 százalékkal emelkedtek a globális élelmiszerárak januárban az előző hónaphoz képest az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) csütörtökön publikált adatai szerint.
A FAO élelmiszerár indexe – amit a gabonafélék, az olajos magvak, a tej- és hústermékek, valamint a cukor árának változása alapján számol ki minden hónapban – 214 pont volt januárban, 4 ponttal nagyobb a decemberinél. Az indexet az húzta fel, hogy drágultak a növényi olajok és a gabonafélék.
 
Ugyanakkor a globális élelmiszerárak most hozzávetőleg 10 százalékkal alacsonyabbak, mint a tavaly februári csúcs idején: akkor a mutató rekordot döntött, 238 pont volt a gabonafélék drágulása miatt.
 
Az áraknak a tavalyi második félévben tapasztalt folyamatos csökkenése ellenére 2011-ben a mutató átlagosan 228 pont volt, a legmagasabb azóta, hogy a FAO 1990-ben megkezdte az index összeállítását. Az előző csúcs 2008-ban volt, amikor a mutató átlagosan 200 pontot ért el, és éhséglázadások törtek ki számos fejlődő országban.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez