Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Hamisított lengyel sajt

2013. március 27., MTI
Címkék: sajt sajtimitátum növényi zsar bírság hamisítás
Több mint 160 millió forint élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki a Ben Holding Zrt-re, amely Lengyelországból importált növényi zsírral készült élelmiszerkészítményt dobott piacra sajtként.

A tejtermékek megnevezésének védelméről szóló uniós előírások alapján a sajtok - típustól és megnevezéstől függetlenül - kizárólag állati eredetű tejzsírt tartalmazhatnak, így a növényi zsír jelenléte egyértelműen hamisításra utal. Amennyiben egy termék növényi zsírt tartalmaz, nem nevezhető sajtnak, azaz így a fogyasztókat megtévesztették.

A lengyel üzemekből származó többféle hamisított sajt (trappista, nagylyukú és edámi sajt) 2-3 kilós tömbökben került kereskedelmi forgalomba több magyar vállalkozás közreműködésével. A vásárlók kis kiszerelésben találkozhattak a termékekkel.
 
Több mint 160 millió forint élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki a Ben Holding Zrt-re, amely Lengyelországból importált növényi zsírral készült élelmiszerkészítményt dobott piacra sajtként. A kereskedelmi forgalomból visszagyűjtött 49 tonna terméket a lengyel beszállító (Abser Sp. z o.o) részére hatósági felügyelet mellett a múlt héten visszaszállították.
 
A Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság az észlelt egyéb (adóügyi) jogszabálysértések miatt tájékoztatta az ügyről a Nemzeti Adó és Vámhivatalt (NAV) illetékes szervezetét is.
 
Az élelmiszerhatóság szakemberei februárban vettek először mintát a sajtnak nem nevezhető lengyel származású termékből. További mintavételek a lengyelországi forgalmazó által szállított további sajttételek esetében is megállapították, hogy azokat zömében növényi zsír felhasználásával készítették.


Sajttesztünk itt olvasható!

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez