Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Magyarországról származó hamis marhahús

2013. március 26. frissítve!, MTI/SV
Címkék: lóhús marhahús.NÉBIH élelmiszerlánc fenilbutazon
A brit Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) bejelentése szerint Magyarországról importált, marhahúsként megjelölt lóhúst találtak Angliában. Száz kilogrammnyi hússzállítmányról van szó, amelyből 40 kilogrammnyit már eladtak. Az FSA a fennmaradó mennyiséget lefoglalta, az esetről pedig értesítette az Európai Bizottságot és a magyar hatóságokat.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálatot folytat a Nagy-Britanniában talált magyar eredetű lóhússzállítmány ügyében - közölte Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-biztonságért és agrárigazgatásért felelős államtitkára. Az államtitkár tájékoztatása szerint a Nébih eddigi vizsgálata kiderítette, hogy honnan származik a termék.

Magyarországra a jelzés az unió gyorsriasztási rendszerén (RASFF) keresztül érkezett. A jelzés szerint egykilós csomagolású kockázott marhahúsként feltüntetett termékről van szó, amely azonban száz százalékban lóhús. A Nébih eddigi vizsgálata kiderítette, hogy a termék - HU 808-as jelzés birtokosától - kemenesmagasi Fehérpecsenye Kft-től származik. Ez az áru továbbkerült egy dunakeszi hűtőházba, ahonnan a Hús Depó Kereskedelmi Kft. kapta meg, majd Nagy-Britanniában a Hungarian Food Ltd. forgalmazta tovább.


A brit hatóság szakértői vizsgálják azt is, hogy a kockára vágott marhahúsként árult magyar lóhús nem tartalmazza-e a fenilbutazon nevű állatgyógyszert. A szer szakértői vélemények szerint az emberi szervezetbe jutva nagyon ritka esetben súlyos vérképzőszervi megbetegedést okozhat, ezért az e gyógyszerrel kezelt állatok húsának forgalmazása szigorúan tilos Nagy-Britanniában.
 
Az FSA tájékoztatása szerint a marhahúsként forgalomba hozott lóhúst a Hungarian Food Ltd. nevű, prestoni székhelyű vállalkozás importálta, és a készítményt a cég saját prestoni piaci árusítóhelyén, illetve egy Taste of Hungary (Magyarország ízei) nevű liverpooli boltban kezdték értékesíteni, egy kilogrammos kiszerelésben.
 
Fábián Attila, a családi vállalkozásként tavaly februárban alapított liverpooli bolt tulajdonosa elmondta: még tavaly vásárolt 20 kilogrammnyit a fagyasztott hússzállítmányból a Hungarian Food Ltd.-től, amellyel vállalkozása akkoriban még üzleti kapcsoltban volt. Fábián Attila közölte: szerinte az ő vállalkozását és a neki beszállító prestoni céget is becsapták, mivel egyikük sem tudott arról, hogy a Magyarországról érkező, marhahúsként megjelölt szállítmány valójában lóhúst tartalmazott. Elmondta azt is: boltjában még három kilogrammnyi volt a fagyasztott húsból, amikor a brit szakhatóság emberei megjelentek nála, hogy lefoglalják a készítményt.
 
Arra a kérdésre, hogy a brit élelmiszerbiztonsági hatóság illetékesei kilátásba helyeztek-e valamilyen szankciót, Fábián Attila kijelentette: nem számít hatósági ellenlépésekre, mivel cége jóhiszeműen vásárolta a beszállítótól a terméket, amelynek csomagolásán egyértelműen szerepelt a marhahús megjelölés.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy magyarországi húsüzemet ellenőrzött rendőri biztosítással az angol lóhús ügy kapcsán. Rendőri biztosítás mellett váratlanul jelent meg és kezdett ellenőrzésbe szombat hajnalban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kiemelt ügyek osztálya abban a meg nem nevezett, magyarországi élelmiszer-előállító üzemben, amelynek a hatóság szerint köze lehet a néhány napja Angliában talált, marhahúsként címkézett lóhúshoz.

Mokran Ildikó, a húst Magyarországról vásárló, prestoni központú nagykereskedő cég, a Hungarian Food Ltd. illetékes igazgatója megerősítette, hogy nekik is marhahúsként adták el a szállítmányt, ők sem tudtak arról, hogy a húskészítménnyel probléma lehet. Nem kívánta megnevezni azt a magyarországi nagykereskedelmi céget, amelytől ők vették a húst, mondván: lehetséges, hogy a magyar beszállító partnernek sem volt tudomása a készítmény lóhústartalmáról.
 
Az egyre nagyobbra duzzadó - és immár nemzetközivé vált - lóhúsbotrány januárban pattant ki, amikor az ír élelmiszerbiztonsági hatóság (FSAI) bejelentette, hogy rutinellenőrzések során lóhússal kevert marhahúshamburgereket talált a Tesco, a Lidl, az Aldi és a fagyasztott élelmiszerek forgalmazására szakosodott Iceland szupermarket-hálózatok nagy-britanniai és írországi üzleteiben.
 
A vizsgálatba bevont Tesco-termékek között találtak olyan marhahúsosként árult hamburgerfélét, amely 29,1 százalékban lóhúst tartalmazott. Az ügy nemrég újabb fordulatot vett, miután az FSA bejelentette, hogy a Findus nevű, fagyasztott hústermékek előállítására és nagybani forgalmazására szakosodott vállalat marhahúsosként megjelölt árucikkeiben is nagy mennyiségű lóhúst talált.
 
Az FSA tesztjei alapján a Findus marhahúsos lasagne-készítményei zömmel - egyes esetekben 100 százalékban - lóhúst tartalmaztak. A brit sajtóban az utóbbi hetekben olyan értesülések is megjelentek, hogy a botrány mögött kelet-európai szervezett bűnözői csoportok állhatnak.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez