Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Szigorúbb élelmiszer-címkézési szabályok

2013. március 15., Európai Bizottság
Címkék: Európai Biizottság lóhús-botrány élelmiszer-címkézés összetevők
Az uniós élelmiszer-biztonsági és fogyasztóvédelmi szabályok világosan kimondják: tájékoztatni kell a fogyasztókat a megvételre kínált termékekről, és a csomagoláson elhelyezett címkén a termék összes összetevőjét fel kell tüntetni. Az Európai Bizottság fellép a fogyasztók védelme érdekében: garantálni kívánja, hogy az EU-ban értékesített csomagolt hústermékek biztosan a címkén feltüntetett összetevőket tartalmazzák.
A címkéjük szerint marhahúsból készült, ám valójában lóhúst tartalmazó termékekkel kapcsolatban nemrég kirobbant botrány rávilágított arra, hogy ezt az alapszabályt egyes piaci szereplők semmibe vették. A lóhús értékesítése ugyan megengedett az EU-ban, de – minden más összetevőhöz hasonlóan – a lóhúst is fel kell tüntetni a címkén.
A tagállamok intézkedéseket hoztak annak érdekében, hogy a hamisan címkézett áruk lekerüljenek az élelmiszerüzletek polcairól.

A Bizottság, miután a brit hatóságoktól február 8-án értesült a problémáról, minden EU-országot riasztott az élelmiszer-biztonsági információs hálózaton keresztül. Az azóta elvégzett vizsgálatok eredménye rámutatott, hogy számos hústermék tartalmaz lóhúst anélkül, hogy a gyártó azt feltüntette volna a címkén.

Mit tesz az EU az ügy megoldásáért?

A Bizottság uniós szintű tervet készített, mely alapján a tagállamok egy hónapig tartó tesztsorozatot végeznek a nem címkézett lóhús, illetve a fájdalomcsillapítóként használt fenilbutazont tartalmazó lóhús kimutatására. Ez utóbbi vizsgálatokra azért van szükség, mert az emberi fogyasztásra szánt állatoknak tilos fenilbutazont adni.
 
Február 15-én a tagállamok kormányai elfogadták a tervet, és megegyeztek, hogy azt szükség esetén további egy hónappal meghosszabbítják.

Tervezett intézkedések

2014. február 13-ától az uniós szabályok szerint azt is jelezni kell a hústermékek címkéjén, hogy a hozzáadott fehérjék ugyanolyan állatfajtából származnak-e.
 
A Bizottság hamarosan javaslatokat fog benyújtani azért, hogy
 
A címkézési előírások szigorítása nem a forgalomba hozott élelmiszerek biztonságának szavatolását szolgálja. A hatályos jogszabályok értelmében ugyanis a gyártók és kereskedők csakis biztonságos élelmiszert kínálhatnak eladásra.
 
Az élelmiszerek címkézése lehetővé teszi a fogyasztóknak, hogy megfelelő információk birtokában vásároljanak élelmiszert, és tájékozódjanak az általuk megvásárolt termék biztonságos felhasználásáról.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez