Élelmiszer
A Starbucks és az E120
2012. március 27.,
ABC - Világgazdaság Online
A természetes színezékek és főképp az E120 kóddal jelölt festék használata időről időre felháborodást kelt a fogyasztók körében, most éppen a Starbucks vegán, illetve kényes rajongói kifogásolják az amerikai kávéóriás gyakorlatát.
A helyzet furcsaságát fokozza, hogy ezúttal amerikai vegánok egy csoportja tette fel a kérdést a Starbucksnak arról, növényi eredetűnek számít-e az a Frappuccino, amelyet a bíbortetű segítségével színeznek kárminpirosra? Az ABC News által ismertetett válaszlevélben a konszern hangsúlyozza, hogy igyekeznek csökkenteni a mesterséges adalékanyagok számát, ezért színezik a rovar porával az italt, ami így kétségtelenül nem felel meg a vegán étrend szabályainak.
A jelek szerint a bíbortetű élelmiszeripari alkalmazása időről időre felháborodást kelt, annak ellenére, hogy a XV. század óta használják a kárminpiros szín előállítására és ezért tenyésztik is. A rovarok felhasználásával készült, E 120 jelű színezéket az amerikai FDA és a WHO is egészségre ártalmatlannak tartja, bár bizonyos embereknél allergiát illetve asztmát válthat ki. Érdekesség, hogy a bíbortetű tenyésztők a XIX. század vége felé szinte mind tönkrementek, miután felfedezték a kátrányból előállítható anilinvörös festéket, amiről viszont kiderült, hogy mutagén és ezért most ismét reneszánszukat élik a kevésbé kockázatos, természetes színezékek, így a kárminpiros is.