Élelmiszer
Megváltoztatja receptjét a Coca-Cola
Veszélyes színezék?
2012. március 9.
A Center for Science in the Public Interest (CSPI) civilszervezet kérvényt nyújtott be az amerikai élelmiszerbiztonsági hivatalnak (FDA) azért, hogy tiltsa be egyes, a Coca-Colában is alkalmazott színezékeket, az üdítőipari óriás pedig máris lép az ügyben
A 4-MI és 4-MEI jelöléssel ellátott színezéket többek között a Coca-Colában és a Pepsi Colában is használják a jellegzetes karamell szín eléréséhez. A helyzet azonban hamar megváltozhat, miután egy amerikai érdekvédelmi szervezet felkérte az élelmiszerbiztonsági hatóságot arra, hogy ne használja az általa rákkeltőnek minősített anyagot.
Az FDA jelenlegi álláspontja szerint naponta legalább ezer doboz kólát kell elfogyasztani ahhoz, hogy bármilyen aggodalomra okot adjon a színezék, a CSPI vezetése viszont úgy látja: potenciálisan rákkeltő anyagoknak nincs helyük az élelmiszerekben, különösen, ha szerepük pusztán esztétikai.
Emellett – teszi hozzá Michael Jacobson, a szervezet ügyvezető igazgatója – a címkén szereplő "karamellel színezett" megjelölés megtévesztő, mivel azt a benyomást kelti, hogy az ismert, cukorból készült karamellával színezik az italt. Ezzel szemben a 4-MI és 4-MEI távol áll a karamelltől, ez egy mesterséges, barna színű keverék
A Coca-Cola a Discovery News tudósítása szerint határozottan cáfolta, hogy az általa használt színezék bármilyen egészségügyi kockázatot jelentene. A cég ennek ellenére közölte, hogy megváltoztatja az ital receptjét és a jövőben nem alkalmazza az említett segédanyagokat.