Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Rákkeltő a kóla?

Amerikai szervezetek sürgetik a karamell színezékek betiltását

2011. március 2.
Címkék: színezék mérgező anyag rákkeltő színezék szójaszósz
A kólák és más úgynevezett sötét színű üdítőitalok gyártása során évtizedek óta használnak karamell színezéket, melyről sokáig úgy gondoltuk, ártalmatlan. Az amerikai Center for Science in the Public Interest (CSPI) amerikai tudományos közhasznú szervezet egy kutatás nyomán a színezék betiltását szorgalmazza, mivel az rákkeltő vegyi anyagokat tartalmaz.
A „karamell színezéket” használják a Coca-Cola termékekben, a Pepsiben és más élelmiszerekben is. Az egyszerű karamell készülhet otthon is, amikor az olvadó cukrot karamellizáljuk, ám a különböző kólákban a karamell színezék egy teljesen más eljárást takar. A mesterséges barna színezést ezekben a termékekben úgy állítják elő, hogy nagy nyomás és hőmérséklet alatt reakcióba hozzák a cukrokat ammóniával és szulfitokkal.
 
A kémiai reakciók a 2-methylimidazole (2-MI) és 4 – methylimidazole (4-MI) kialakulását eredményezhetik. Az amerikai szövetségi kormány megbízásából, laboratóriumi egereken és patkányokon végzett kísérletek kimutatták, hogy ezek a vegyi anyagok tüdő-, máj-vagy pajzsmirigy daganatot, vagy akár leukémiát okoznak.
 
A karamell színezékeknek két típusát különböztetjük meg. A Caramel III, amelyet ammóniával állítanak elő, - de nem szulfitokkal -, időnként használják a sörben, szójaszószban és más élelmiszereknél is. A Caramel IV - vagy más néven ammónia szulfit eljárással készült karamell - használata jellemző a kólákban és az úgynevezett sötét színű üdítőitalokban.
 
Az amerikai Nemzeti Toxikológiai Program és a National Institute of Environmental Health Sciences szakértői szerint az állatokon végzett vizsgálatok egyértelmű bizonyítékot adnak arra, hogy mind a 2-MI és 4 – MI rákot okozott a szervezetben. Ezek a vegyi anyagok az embereknél is a rák kialakulását eredményezhetik. A kutatók is egyértelműen a mellett foglalnak állást, hogy ezt a típusú színezési eljárást be kell tiltani.
 
A kaliforniai élelmiszerbiztonsági szabályozásban az a gyakorlat, hogy ha egy termék rákot okozó összetevőket tartalmazhat, akkor kötelező feltüntetni rajta a ’must carry’ figyelmeztető címkét. A kaliforniai rendelet szerint a Coke, a Pepsi és más karamellel színezett üdítőitaloknak viselnie kellene a rákra figyelmeztető címkét.
 
„A legtöbb ember úgy értelmezi a karamell színezéket, hogy magával a karamellel színeznek valamit, de ennek a színezéknek vajmi kevés köze van a normális karamellhez, vagy a karamell cukorkához” – mondta el Michael F. Jacobson, a betiltás mellett kampányoló CSPI amerikai tudományos közhasznú szervezet elnöke. „Ez egy koncentrált, sötét barna keveréke a vegyi anyagoknak, és egyáltalán nem fordul elő a természetben. A rendszeres karamellfogyasztás nem egészséges, de legalább nem rákkeltő anyagokat eszik meg velük az ember” – tette hozzá.
 
A szervezet szerint a „karamell színezék” az italok címkéin legalábbis félrevezető, mivel színezékként ammóniát vagy szulfitot használnak fel a folyamat során. Pontosabb lenne az „ammónia felhasználásával készült karamell színezék” megfogalmazás.
 
A CSPI már korábban együttműködött az Amerikai Élelmiszerbiztonsági Hivatallal a gyermeki hiperaktivitást, és magatartási problémákat okozó szintetikus élelmiszer színezékek visszaszorítása terén, valamint a nátrium-nitrit és a nátrium-nitrát, a szulfitok címkéken való feltüntetésén. A szervezet az amerikai sófogyasztás csökkentése mellett is kampányol.
 
Forrás: Foodbev.com/Kosár

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez