Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Ellenőrzik a menzákat, vizsgálják az adalékanyagokat

2013. június 4., Kosár-információ/SZ.Z.A.
Címkék: Élelmiszerláncbiztonsági Hivatal menza gyermekétkeztetés NÉBIH EFSA adalékanyag közétkeztetés
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Élelmiszerbiztonsági Kockázatértékelési Igazgatósága megerősítette: szakembereik továbbra is folyamatosan végzik a közétkeztetésben – elsősorban óvodai és iskolai tálalókonyhákon – kiszolgált készételek érzékszervi vizsgálatát. Az értékelések a hivatal honlapján rendszeresen frissítésre kerülnek. Eközben az EFSA az adalékanyagokat vizsgálja.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA)

Az (EFSA) egy átfogó program részeként jött létre annak érdekében, hogy javítsa az uniós élelmiszerbiztonságot, biztosítsa a fogyasztók jogainak magas szintű védelmét, helyreállítsa és fenntartsa az uniós élelmiszerellátásba vetett bizalmat. Az EFSA független tudományos tanácsokat ad az élelmiszerbiztonságot közvetve vagy közvetlenül érintő témákban. Feladatkörébe a következők tartoznak: élelmiszer- és takarmánybiztonság, táplálkozás, az állatok egészsége és jóléte, növényvédelem és a növények egészsége. A hatóság nyitott és átlátható módon tárgyalja az esetleges kockázatokat.

Azokon a helyeken, ahol nem megfelelő vagy átlag alatti értékelést kaptak a készételek, a későbbiekben ismételt mintavételezésre kerül sor. A vizsgálatok célja nem a készételek beltartalmi értékelése, vagy az étlapok összeállításának ellenőrzése, hanem figyelemfelhívás a közétkeztetésben kiszolgált készételek érzékszervi (külső megjelenés, állomány, illat, íz) tulajdonságaira, hiszen a gyermekek ezen tulajdonságok alapján ítélik meg az eléjük kerülő ebédet.
 
A közlemény kiemeli: fontos hangsúlyozni, hogy „a NÉBIH január óta tartó vizsgálata nem a közétkeztető cégek ellen irányul, de közösen kell megtalálni és megszüntetni azokat az okokat, amelyek miatt a gyerekek nem fogyasztják el szívesen a menzai ebédet. A tapasztalat azt mutatja, hogy a szülők örömmel fogadták a NÉBIH kezdeményezését.”
 
Valóban a honlapon megjelent első eredmények óta számos megkeresés, bejelentés érkezett az ország több pontjáról. A NÉBIH célja továbbra is az, hogy a rendelkezésre álló lehetőségekkel hozzájáruljon a gyermek közétkeztetés helyzetének javításához.

Napjainkban a közétkeztetésre is kihat, illetőleg számos kérdést vet fel az élelmiszeripar működésével kapcsolatosan az adalékanyagok ügye, jelenléte. Ezért is üdvözlendő az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság új adatgyűjtési felhívása. A NÉBIH által is támogatott program során 51 újraértékelésre váró adalékanyag kerül górcső alá.
 
A mostani felhívás elsősorban az ipartól és a hatóságoktól, kutatóintézetektől vár információkat a megadott adalékanyagok felhasználásáról és az élelmiszerekben, italokban mérhető tényleges koncentrációkról. Az adattovábbítás határideje: 2013. július 31. (15 adalékanyaggal kapcsolatban), illetve 2013. november 30. (további 36 esetében).
 
További információk itt:


http://www.nebih.gov.hu/szakteruletek/szakteruletek/elelmiszer_takarmanybiztonsag/aktualitasok/gyermek_kozetkeztetes


http://www.efsa.europa.eu/

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez