Élelmiszer
Uborka: bajban a magyar termelők is
2011. június 1.
A németországi járvány miatt kritikus helyzetbe került a magyar uborkafelvásárlás is, így nemcsak a spanyol gazdálkodókat, hanem a magyarokat is tetemes veszteség – 10, esetleg 100 millió forintos nagyságrendű kár – érheti.
Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke szerint néhány napon belül 2-3 ezer tonna eladhatatlan uborkakészlet halmozódhat fel elsősorban az ország déli részén, Békés megyében. Amennyiben ugyanis nem indul meg a belföldi felvásárlás – főként a nagy áruházláncok esetében – illetve az export, teljesen tönkremehetnek a termelők. Ez az áru ugyanis hosszabb ideig nem tárolható, ha nem veszik meg, rövid időn belül fogyasztásra alkalmatlanná válik.
A magyar uborkatermelés évi mennyisége átlagosan mintegy 50 ezer tonna. Ennek fele konzerv-, fele pedig friss étkezési minőségű kígyóuborka. A kígyóuborka 60 százalékát a dél-békési térségben állítják elő.
Mártonffy Béla hangsúlyozta: a magyar uborka – ezt vizsgálatok is bizonyítják – az egészségre nem ártalmas, gond nélkül fogyasztható. Annak érdekében, hogy a fogyasztók bizalmát megerősítsék a magyar áruval kapcsolatban, a FruitVeB saját védjeggyel látná el azon termelők áruját, akik önkéntes alapon alávetik magukat az ellenőrzésnek, és így a szakmaközi szervezet igazolná, hogy termékük magyar és garantáltan nem káros az egészségre.
A FruitVeB az áruházláncokat is arra kéri, hogy vásároljanak a magyar uborkából, valamint más zöldségfélékből is, így segítsenek levezetni a szezon elején azt a többletmennyiséget, amely a vásárlói bizalom csökkenése miatt keletkezett ideiglenesen.
Mártonffy Béla szerint ha ez nem történik meg, úgy nemcsak a magyar uborkatermelők, hanem más zöldségféléket – például paradicsomot vagy salátaféléket termesztők – is jelentős anyagi károkat szenvedhetnek. Ennek mértéke akár többmilliárd forintra is rúghat összességében.