Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Uborka: bajban a magyar termelők is

2011. június 1.
Címkék: uborka járvány uborkafelvásárlás vásárló
A németországi járvány miatt kritikus helyzetbe került a magyar uborkafelvásárlás is, így nemcsak a spanyol gazdálkodókat, hanem a magyarokat is tetemes veszteség – 10, esetleg 100 millió forintos nagyságrendű kár – érheti.
Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke szerint néhány napon belül 2-3 ezer tonna eladhatatlan uborkakészlet halmozódhat fel elsősorban az ország déli részén, Békés megyében. Amennyiben ugyanis nem indul meg a belföldi felvásárlás – főként a nagy áruházláncok esetében – illetve az export, teljesen tönkremehetnek a termelők. Ez az áru ugyanis hosszabb ideig nem tárolható, ha nem veszik meg, rövid időn belül fogyasztásra alkalmatlanná válik.
 
A magyar uborkatermelés évi mennyisége átlagosan mintegy 50 ezer tonna. Ennek fele konzerv-, fele pedig friss étkezési minőségű kígyóuborka. A kígyóuborka 60 százalékát a dél-békési térségben állítják elő.
 
Mártonffy Béla hangsúlyozta: a magyar uborka – ezt vizsgálatok is bizonyítják – az egészségre nem ártalmas, gond nélkül fogyasztható. Annak érdekében, hogy a fogyasztók bizalmát megerősítsék a magyar áruval kapcsolatban, a FruitVeB saját védjeggyel látná el azon termelők áruját, akik önkéntes alapon alávetik magukat az ellenőrzésnek, és így a szakmaközi szervezet igazolná, hogy termékük magyar és garantáltan nem káros az egészségre.
 
A FruitVeB az áruházláncokat is arra kéri, hogy vásároljanak a magyar uborkából, valamint más zöldségfélékből is, így segítsenek levezetni a szezon elején azt a többletmennyiséget, amely a vásárlói bizalom csökkenése miatt keletkezett ideiglenesen.
 
Mártonffy Béla szerint ha ez nem történik meg, úgy nemcsak a magyar uborkatermelők, hanem más zöldségféléket – például paradicsomot vagy salátaféléket termesztők – is jelentős anyagi károkat szenvedhetnek. Ennek mértéke akár többmilliárd forintra is rúghat összességében.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez