Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Uborka: Madrid tiltakozik, a járvány tovább tart

2011. május 31.
Címkék: járvány hasmenés uborka paradicsom fertőzés bio élelmiszer kártérítés Európai Unió
Megalapozatlannak tartja Madrid a spanyol termékekre néhány európai ország által bevezetett importkorlátozást, ezért fontolóra veszi, hogy kártérítési igényt nyújt be az Európai Uniónak (EU). Az illetékes spanyol államtitkár szerint "nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a Németországban tapasztalt hasmenéses megbetegedéseket egy spanyol termék okozza".
A spanyol uniós államtitkár leszögezte: mielőtt bármilyen döntést hoznának az ügyben, meg kell várni az európai egészségügyi hatóságok által végzett vizsgálatok eredményeit.
 
A járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések miatt Spanyolország gazdaságának heti 200 millió eurós kárt okoz a fertőzött uborka miatt kialakult helyzet. Erről Rosa Aguilar Rivero spanyol környezetvédelmi miniszter beszélt Debrecenben, az uniós agrárminiszterek tanácskozásán.
 
"Spanyol részről a magyarországi megbeszélésen világossá kívánják tenni, hogy a spanyol termékek biztonságosak és jó minőségűek, továbbá közös megoldás kidolgozását szorgalmazzák” – hangoztatta a spanyol agrárminiszter. Hozzátette: Spanyolországban nem történt hasonló fertőzés, az a két spanyol állampolgár pedig, aki elkapta a betegséget, nem sokkal korábban Németországban járt. Rosa Aguilar Rivero nehezményezte, hogy a "megalapozott adatokkal alá nem támasztott német állásfoglalást" nem hivatalos úton, hanem a médiából kellett megismernie

Közös megoldást sürgetnek az uniós miniszterek

A spanyol miniszter felvette a kapcsolatot német kollégájával, akivel azóta is folyamatosan egyeztetnek. Kedd reggel Debrecenben a tanácskozást megelőzően a német szakminisztert helyettesítő államtitkárral is azt tartották a legfontosabbnak, hogy lokalizálják a fertőzést és közösen oldják meg a helyzetet. A tárcavezető végül elmondta: a járvány nemcsak a spanyol, hanem más tagállamok termelőit is hátrányosan érinti, így arra fogja kérni a többi tagállam agrárminiszterét, hogy az "európai problémára európai megoldást" találjanak.

Magyarországon nincs fertőzött beteg

Magyarországon eddig nem találtak olyan beteget, akit a német járványt okozó baktérium fertőzött volna meg. Ha gyanú van erre, a tiszti főorvos utasítása alapján továbbra is kötelesek a laborok tesztelni ezt a kórokozót.
 
Eddig nyolc magyar betegnél gyanakodtak arra, hogy elkapta a német hasmenéses fertőzést. Ötnél már kiderült, hogy más kórokozó áll a háttérben. Három esetben még vizsgálódnak – mondta Szabó Enikő, helyettes országos tiszti főorvos a közszolgálati rádióban. „Nincs közös pont a nyolc magyarországi beteg között, tehát mindegyik teljesen független. Családon belüli fertőzés nem fordult elő. Csak hasmenéses tüneteik vannak, súlyos szövődmény nincs, s ha vannak, nincsenek kórházi ápoláson” – mondta Szabó Enikő. A helyettes tiszti főorvos ezúttal is felhívta a figyelmet a rendszeres kézmosás fontosságára, továbbá arra, hogy a zöldségféléket fogyasztás előtt nem elegendő alaposan megmosni, meg is kell hámozni.

A németek már óvakodnak a zöldségektől

A hamburgi intézet, ahol a járvány kórokozóját azonosították, azt Spanyolországból importált uborkán találták. A szakemberek szerint azonban nem bizonyított, hogy egyedül ezek a kórokozók váltották ki a járványt. Ezért mindenekelőtt az észak-németországi lakosságot intik fokozott óvatosságra, a higiéniai szabályok megtartására (a zöldségek, gyümölcsök alapos tisztítása, kézmosás) mindaddig, amíg nem tudták pontosan azonosítani, mely forrásokból származnak a kórokozók. A figyelmeztetéseket komolyan veszik az emberek: a németeknek több, mint a fele nem fogyasztja már a legtöbb zöldség-fajtát, a kereskedelem a forgalom 50 százalékos visszaesését jelenti.
 
Az észak-német mezőgazdasági érdekképviseletek azzal tiltakoztak a hatóságok állásfoglalása ellen, hogy nem az ő termékeik okozták a járványt, s ha általában óvják a lakosságot a zöldségek fogyasztásától, a termelők katasztrofális helyzetbe kerülnek: salátáikat már nem is tudják eladni s nehézségek vannak még az eper értékesítésénél is. A fogyasztóvédelmi, az egészségügyi és az agrárminiszter csúcstalálkozót hívott össze a helyzet és a teendők megvitatására, de már előre közölték: megértik a termelőket, de az adott körülmények között az emberek egészsége megóvásának kell elsőbbséget kapnia.
 
Az orvosok mindenképpen jóval több beteggel számolnak, mivel a fertőzés lappangási ideje egy hét. Súlyos, méreteiben Németországban még nem tapasztalt járvánnyal állnak szemben, hiszen eddig több, mint 1.400 beteget, illetve valószínű fertőzöttet tartanak nyilván. A további halottak mellett tartósan megbetegedettekkel is számolni kell: a fertőzés ugyanis vese-károsodásokat okoz. Rendkívüli a járványban, hogy a betegség, amely korábban elsősorban gyermekeket érintett, most 87 százalékban felnőtteket, többségükben nőket támad meg.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez