Élelmiszer
Kiváló magyar élelmiszerek
80 cég több mint 400 terméke a védjegyprogramban
2012. február 7.
A Foodapest élelmiszeripari szakkiállításon átadták a Kiváló Magyar Élelmiszer (KME) díjakat. A tizennégy éves védjegy idei díjazottjai között számos hús - tejtermék található, de akad alkoholos ital is.
A díjakat Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes-államtitkára adta át, aki kiemelte, hogy érezhetően nő a hazai termékek iránti kereslet. A KME mint kiemelt minőséget tanúsító, megkülönböztető minősítő jel, hasznos tájékoztatást adhat a vevőknek.
A védjegy odaítélésénél fontos szempont, hogy legalább egy tulajdonságban kiemelkedjen a pályázott termék a piacon található hasonlóak közül, esztétikus és praktikus legyen a csomagolása.
Csak azok a termékek kaphatják meg a díjat, melyek nem csupán finomak, és megfelelnek az élelmiszer-szabályozás kritériumainak, hanem egy vagy több jellemzőjében meg is haladják azokat. A piros-fehér-zöld embléma azokat az ellenőrzött magyar élelmiszereket jelöli, amelyek kimagaslanak a piacon kapható hasonló termékek közül.
A kiváló élelmiszereket bíráló döntnökök – az élelmiszer-ipari szakma neves képviselői, szakértői, – a szigorú minőségi, érzékszervi követelményeknek való megfelelést a védjegy elnyerése után is rendszeresen ellenőrzik. A tizennegyedik évébe lépett védjegyprogramban már közel 80 cég több mint 400 terméke szerepel.
Az ebben az évben díjazott termékek: