Keresés a tartalomban:
Szolgáltatás

Szezonvégi árbomba

Trükköznek a kereskedők

Címkék: leértékelés áruházlánc panasz akció árleszállítás
A kereskedők számos olyan módszert vetnek be szezon végén, aminek az olcsó és jó minőségű árukra kiéhezett vásárlók sokszor bedőlnek. Hasznos tippek a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságtól (NFH): mire kell odafigyelnünk, ha leértékelt árura vadászunk?
„Jelenleg az árfeltüntetés és árfelszámítás témájában vizsgáljuk a kereskedőket. Nem kizárólag az áruházláncokra koncentrálunk, hanem igyekszünk szélesebb körben ellenőrizni” – mondta el a Kosárnak Fülöp Zsuzsanna, az NFH szóvivője.
 
Bár a mostani csupán egy általános jellegű tájékoztatás, van azonban vizsgálati alapja is. Az NFH karácsonykor kiemelten ellenőrizte az áruházláncok akciós tevékenységét.
 
„Általános tapasztalat, hogy a karácsonyi időszakban keresi fel a legtöbb vásárló az üzleteket, és ilyenkor az áruházláncok - gyakran egymással versengve - számtalan árengedményt, akciót hirdetnek meg annak érdekében, hogy a fogyasztók náluk vásároljanak lehetőleg minél több terméket” – tette hozzá a szóvivő.
 
A fogyasztóknál vásárláskor legfontosabb szempont az ár. Emiatt – a fogyasztók megfelelő tájékoztatáshoz való joga, valamint anyagi érdekeiknek védelmében - az akciós termékeknél a hatóság fokozottan ellenőrzi az eladási ár és az egységár feltüntetésére vonatkozó szabályokat - főleg az ünnepi időszakokban.
 
Mint a szóvivőtől megtudtuk, előfordulnak, de nem jellemzőek ebben a témában panaszok, mivel a fogyasztók az ilyen jellegű problémáikat gyakrabban jelzik az üzletben, vagy beírnak a vásárlók könyvébe, és az eseteknek csak a kisebb részében fordulnak hivatalosan a hatósághoz.



Néhány fogyasztói megtévesztésre szolgáló módszer:


A hatóság felhívja a vásárlók és különösen a fiatalabb korosztály figyelmét, hogy legyenek körültekintőek, ha több ár szerepel egy termékkel kapcsolatban, akkor joguk van az alacsonyabb árat megfizetni.
 
Vásárlás előtt tisztázzák a kereskedővel, hogy a terméken feltüntetett ár már az akciós, vagy abból kerül levonásra a kedvezmény. Jogszerűen ugyanis a termékkel kapcsolatban a végső fizetendő árnak kell szerepelnie.
 
Az árleszállítás nem jelenti azt, hogy az akciós termékkel kapcsolatban nincs szavatossági jog, ezzel ellentétes tájékoztatás nem jogszerű.
 
Ha a fentiekkel kapcsolatos sérelem érte, panaszával az illetékes fogyasztóvédelmi hatósághoz fordulhat akár levélben, akár az Ügyfélkapun keresztül!
 
NFH/Kosár

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet
Kapcsolódó oldalak
»Hűségprogramok - árkörkép

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez