Élelmiszer
Robbant az árbomba
Élelmiszer árkörkép
2011. február 16.,
Orovicz Viktor
Árkörképünkben annak jártunk utána, valójában mekkora az elmúlt hónapokban mindnyájunk által érzékelt, de egy átlagember számára nehezen számszerűsíthető élelmiszer áremelkedés mértéke, milyen folyamatok állnak a pénzromlás hátterében, mi várható a közeljövőben és hogyan védekezhetünk a kedvezőtlen hatások ellen?
Az elmúlt 6 hónapban ugrásszerű árnövekedés tapasztalható az árfelmérésünkben szereplő élelmiszerek körében. Különösen az alapvető nyersanyagok ára emelkedett, mely azt vetíti előre, hogy pár hónapon belül a feldolgozott élelmiszerek ára is emelkedni fog. A burgonya 118%, a liszt 63%, az étolaj 54%, a cukor 42%-kal kerül többe, mint tavaly februárban, különösen aggasztó ugyanakkor, hogy a pénzromlás üteme november óta felgyorsulni látszik. Tapasztalatok szerint az alapvető élelmiszerek inflációja elsősorban a nyugdíjasokat sújtja, hisz az idős emberek napi bevásárlásaiban ezek a termékek relatív és abszolút értelemben egyaránt nagyobb súlyt képviselnek.
A folyamat mögött több egymást erősítő hatás ismerhető fel. Egyrészt a sokak által a globális felmelegedéssel összefüggésbe hozott tavalyi extrém időjárás világszerte –így hazánkban is- csökkenő árualapot eredményezett, ezáltal az eddigi gyakorlattól eltérően a belföldi áremelkedési nyomást az olcsó import növekedése nem volt képes tompítani. Másrészt erre a folyamatra számottevően ráerősített, hogy a világgazdasági válságot pénzbőséggel kezelő nyugati gazdaságpolitika miatt a nyersanyag tőzsdékre áramló spekuláns tőke mesterségesen felhajtotta az árat. Harmadrészt a tavalyi élelmiszer kiskereskedőkre kivetett válságadó miatt csökkenhetett a hazai áruházláncok ellenállása a beszállítók áremelési követeléseivel szemben, hisz a magasabb ár, ha az valamennyi üzletlánc esetében egyformán érvényesítésre kerül nem okoz versenyhátrányt, ugyanakkor nominálisan magasabb árrést jelent, ezáltal a válságadó profitcsökkentő hatása enyhíthető.
Mi várható?
Mivel a nyersanyagok árának növekedése törvényszerűen beépül a feldolgozott termékek árába, a még régi áron vásárolt raktárkészletek kiürülésével párhuzamosan az élelmiszeripari árak az év során több lépcsőben emelkedni fognak. A Pékszövetség a napokban jelentette be, hogy márciustól 20 százalékos, majd május végéig újabb hasonló mértékű áremelkedés valószínűsíthető, így a 400 forintos kenyérár kézzelfogható közelségbe kerül. A gabonaárak növekedése ugyanakkor a takarmányárak növekedésén keresztül az állattartók számára is radikális költségnövekedést jelent, melyet legkésőbb a tavasz folyamán érvényesíteni fognak a tőkehús, tej, tojás árakban, melyet pár hónapos csúszással szintén a feldolgozott termékek árának növekedése követ. Természetesen az áremelkedés minden termékcsoportban törvényszerűen kisebb lesz, mint ami a fő alapanyagok árából lineárisan következne, hisz minél több feldolgozáson megy keresztül egy adott termék a végső árban az alapanyag ára relatíve annál kisebb súlyt képvisel.
Például a kézenfekvő közvélekedéssel ellentétben az egy kilós vekni előállítása nem igényel egy kiló lisztet, így a kenyér ára a kb. 60 dkg liszt költsége mellett jelentős mértékben függ a sütéshez-szállításhoz felhasznált energia, illetve a gyártáshoz szükséges munkaerő árának változásától is. A hosszútávú várakozások tekintetében aggodalomra ad okot ugyanakkor, hogy az elmúlt pár hónap áremelkedését kiváltó okok egyike sem szűnt meg. A nyersanyag tőzsdék továbbra is csúcson járnak, az időjárási anomáliák a mindennapok részei, gondoljunk csak a több százezer hektárt jelenleg is elöntő belvízre, melynek jelentős része őszi búza vetésterület, ezáltal a nyári kenyérgabona terméskilátások az idén sem kecsegtetőek. Ráadásul a hazai és a nemzetközi politikai döntéshozók részéről egyre nagyobb a ki nem mondott késztetés, hogy a nyugati világ finanszírozhatatlan mértékűre duzzadt adósságát az inflációs fegyver bevetésével negligálják, azaz a pénz értékének romlásával inflálják el a tartozást.
E tekintetben Magyarországon fontos jel lesz, hogy a kormány által márciusban a Nemzeti Bankba delegált, és ezáltal a monetáris politika meghatározásában többségi szavazati joggal bíró négy új tag megemeli-e a jelenleg 3 százalékon álló inflációs célt, illetve az árnövekedési ütem ellenére csökkenti-e az alapkamatot. Amennyiben igen, az az infláció további erősödése mellett (alacsony kamat = növekvő fogyasztás) a hazai deviza lassú értékvesztését vetíti előre, (csökkenő kamatkülönbség = kisebb portfolió tőke beáramlás = kisebb kereslet a forint iránt) mely az import árak növekedésén keresztül további erősítheti a pénzromlási trendet. Végül, de nem utolsó sorban paradox módon a januártól bevezetett adócsomag is az infláció növekedése irányába mutat, hisz a javuló reáljövedelem pozíció a kiskereskedelemben nagyobb keresletet jelent, mely az áremelési mozgástér növekedésével lehetőséget teremt az elmúlt két válság év veszteségeinek enyhítésére.
Mit tehetünk?
Mivel középtávon a pénzromlás további felgyorsulása várható a hatás csökkentésére alapvetően két dolgot tehetünk. Amennyiben rendelkezünk némi megtakarítással jelenleg ne kössük le 6 hónapnál hosszabb futamidejű betétbe, vagy rövid állampapírba, hisz az infláció növekedésével vélhetően a betéti kamatok is növekedni fognak, kivéve persze, ha eddigi stratégiáját feladva az MNB valóban nem növelni, hanem csökkenteni fogja az alapkamatot. A másik lehetőség, hogy - mivel az áremelkedés még nem érte el a csúcspontját- az akciós hosszú szavatosságú termékekből (cukor, olaj stb.) a család jövőbeni szükségleteinek fedezésére a megszokottnál nagyobb készleteket halmozunk fel otthonunkban.
A felmérés módszere
- Az áradatokat anonim vásárlóként a 12 legnagyobb forgalmú, Magyarországon működő élelmiszer kiskereskedelmi áruházlánc táblázatban feltüntetett fővárosi üzleteiben rögzítettük.
- A termék szintű áradatok az adott üzletekben fellelt pillanatnyi állapotot tükrözik, melyek az adatfelvétel óta térben és időben változhattak. Több éves tapasztalat alapján kijelenthető ugyanakkor, hogy az egyes üzletláncok egymáshoz viszonyított árpozíciója pár hónapos távlatban nagyságrendileg állandó, így a táblázat áradataiból képzett összehasonlító árindex segítségével elfogadható pontossággal megbecsülhető, hogy egy tetszőleges összetételű bevásárló kosár egy adott üzletláncban milyen áron vásárolható meg, következtetésképp annak értéke mennyivel tér el a legolcsóbb beszerzési forráshoz képest.
- A kosárban szerepelő termékeket úgy válogattuk össze, hogy abban a leggyakrabban vásárolt termékkategóriák egy-egy széles elterjedtséggel rendelkező terméke képviseltetve legyen. Ennek ellenére nem állítható, hogy a kosár összetétele maradéktalanul reprezentálja a magyar háztartások vásárlási szokásait, hisz az egyes termékkörök vásárlási volumene és gyakorisága éven belül még adott családon belül is komoly szórást mutathat.
- Tudományos szempontból az összehasonlító adatok pontossága a felmérésbe bevont termékkör szűkössége miatt elmarad a kívánatostól, de általános tájékozódás céljára és a kísérő cikkekben megfogalmazott folyamatok és vásárlási stratégiák demonstrálására jó megközelítéssel alkalmas.
- Az adatfelvétel során „márkatermék” esetén rendre egy adott gyártó egy konkrét termékének árát jegyeztük fel (pl. Theodora ásványvíz dús, 1,5 l) ezzel szemben „noname” termék esetén az adott termékkategóriában az adott kiszerelés méretben fellelhető legalacsonyabb árú terméket kerestük. (pl. legolcsóbb 1,5 literes dús ásványvíz), melyek fantázianeve az egyes áruházláncok tekintetében ebből következően eltérő lehet. Egyes noname termékcsoportok esetén (zöldség, hús, sajt) a fellelt kiszerelés méret nem feltétlen egyezett meg a keresettel ez esetben az egységnyi tömegre vetített árat tüntettük fel.
- Az árak összehasonlítására az átlagos átlagár eltérés módszerét alkalmazzuk. Ennek lényege, hogy a 12 hálózatban felelt áradatok alapján kiszámoltuk a kosárban szereplő termékek mindegyikének átlagárát, majd megvizsgáljuk, hogy a termékszintű ár tételesen mennyire tér el az átlagártól. Az áruházlánc árpozícióját modellező összesítő árindex a termékszintű átlagár-eltérések átlagolásából vezethető le, a végső ársorrendet pedig az árindexek növekvő számsorozatából képeztük le. Az eljárás meghatározó előnye más módszerekkel szemben, hogy kevésbé érzékeny az akciók, illetve az egyes üzletekben nem forgalmazott árucikkekből származó adathiány ártorzító hatásaival szemben.
Tisztelt Látogatónk!
Árkörképünkhöz készített táblázatainkat csak előfizetőink olvashatják!
A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető.
[
Bejelentkezés ]
[
Előfizetés ]