Keresés a tartalomban:
Szolgáltatás

Sok közösségi oldal nem biztonságos a gyerekeknek

Címkék: közösségi oldal Facebook iwiw biztonságos internet internetezési szokások személyes adatok védelme gyermekek
Miközben egyre több gyerek és fiatal hoz létre profilt a közösségi oldalak valamelyikén, számos oldal üzemeltetője nem írta alá azt a 2009-es egyezményt, melyben garantálnák oldalaikon a kiskorúak védelmét. Biztonságos volt-e a Húsvét a neten?
Ismét statisztikát vezetünk, igaz kérdéses, hogy büszkélkedhetünk-e vele: a 9-12 éves magyar gyerekek 45 százalékának van 100-nál több ismerőse a közösségi oldalakon, ez az arány a legmagasabb az EU-ban.

Adatvédelmi érzékenység: egyes

A gyerekek egyre fiatalabb korban kezdik el használni az internetet, és nem csak számítógépen, hanem játékkonzolon és mobiltelefonon keresztül is csatlakoznak a világhálóra. A 15–16 év közötti európai fiatalok több mint 82 százalékának, a 9–16 év közöttiek 26 százalékának van profilja a közösségépítő weboldalak valamelyikén. Ennél meglepőbb eredményre jutott itthon az NRC - Informationline Piackutató Kft. 2009-es vizsgálata: a 2500 gyerek bevonásával készült felmérés szerint a 7-10 éves netezők közel fele, a 11-14 éveseknek pedig már több mint háromnegyede látogat közösségi oldalakat. Igaz saját bevallásuk szerint.
 
Az év elején az Európa Tanács kezdeményezésére rendezett nemzetközi konferencián elhangzott: a magyar gyerekeknek rosszabb az „adatvédelmi érzékenységük” mint nyugat-európai társaiknak, és itthon a nyilvános profilok aránya jóval nagyobb, mint az Európai Unióban.
 
A gyermekek és személyes adataik védelmére hívja fel a figyelmet az Európai Bizottság most közzétett tanulmányában, amelyből kiderül, egyre több 18 éven aluli gyermek regisztrál valamelyik közösségi oldalra, és teszi publikussá az elérhetőségeit.

Épphogy az átlag fölött

Az Európai Bizottság felülvizsgálja a közösségi oldalak biztonságos használatának alapelveiről szóló irányelvet, amelyhez hasznos adalékként szolgálhat az a felmérés, amely a fiatalok internetezési szokásait tanulmányozta. A testület által bemutatott tanulmány szerint a 13-16 éves korosztály 77 százaléka jelen van valamelyik közösségi oldalon, negyedük pedig bárki számára hozzáférhetővé is teszi a személyes adatait. A 9-12 éves korcsoportba tartozó gyermekek 38 százaléka regisztrált már valamelyik közösségi oldalra.
 
Utóbbiak 15 százalékának 100-nál is több ismerőse van, a magyar gyermekek esetében ez az arány 45 százalék a legmagasabb az EU-ban. Ez azért is meglepő, mert Magyarország épphogy az EU-átlag fölött van a közösségi oldalak használata tekintetében, Szlovéniában, Csehországban, Dániában és Nagy-Britanniában sokkal népszerűbbek ezek az oldalak.

Találati listákon az adatlapok

Az Európai Bizottság alelnöke szerint a gyerekek nagy része nem gondoskodik a megfelelő netes védelemről. Neelie Kroes – felidézve a közösségi oldalakat üzemeltető cégekkel kötött 2009-es egyezményt – figyelmeztette a vállalkozásokat arra, hogy a 18 éven aluliak közösségi profilját csak azok számára tegye elérhetővé, akikhez az érintettek kifejezetten hozzájárultak, valamint arra is, hogy a nemzetközi keresőoldalak találati listáiban se jelenjenek meg a gyermekek adatlapjai.
 
Az Európai Bizottság felszólította az internetes közösségi oldalak üzemeltetőit, hogy írják alá azt a 2009-es egyezményt, amelyben a cégek vállalják a kiskorúak védelmét ezeken az internetes oldalakon. A testület listájából kitűnik, a két legnagyobb magyar üzemeltető még nincs az aláírók között.
 
A dokumentumot – mint azt a Bizottság közleménye is megemlíti – több, nagy közösségi oldal, így a magyar Iwiw és a MyVip üzemeltetői sem írták alá, miközben sok nagy üzemeltető több gyermekvédelmi intézkedést is vállalt. Neelie Kroes szerint ezt minél előbb meg kellene tenniük.
 
Az önszabályozó jellegű egyezmény végrehajtását az Európai Bizottság folyamatosan monitorozza, ennek első értékelő jelentését hamarosan közzéteszi a testület. Az alapelvek mellett Brüsszel hamarosan felülvizsgálja az összes létező, és idekapcsolódó egyezményt és jogszabályt, köztük a fiatalok biztonságosabb mobiltelefon-használatát célzó európai keretmegállapodást is.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez