Keresés a tartalomban:
Elektronika

Nagyobb védelem a netező gyerekeknek

A szülő sem tud mindig figyelni

2011. február 12., BruxInfo/KOSÁR
Címkék: gyerek internet gyermekvédelem védelem weboldal mobiltelefon
Az Európai Bizottság a mobiltelefonok és játékkonzolok gyártóival, az internetszolgáltatókkal, a közösségépítő oldalak üzemeltetőivel és a gyermekvédelmi szervezetekkel is intenzív együttműködésbe kezd annak érdekében, hogy az internetező fiatalok a jövőben nagyobb védelemben részesülhessenek. Az EU-ban Magyarországon a legmagasabb a 9-16 évesek nyilvános profilja a közösségi weboldalakon.


Az Európai Bizottság tárgyalásokat kezd az IT-ágazattal és a gyermekvédelmi szervezetekkel annak érdekében, hogy olyan, egyre biztonságosabb termékek kerüljenek a piacra, amelyek nagyobb védelmet képesek nyújtani az internetező gyermekek számára.

A gyerekek ugyanis egyre fiatalabb korban kezdik el használni az internetet, és nem csak számítógépen, hanem játékkonzolon és mobiltelefonon keresztül is csatlakoznak a világhálóra – a szülők számára azonban mind nehezebb feladatot jelent a felügyelet.

Neelie Kroes, a digitális menetrendért felelős alelnök szerint az IT-szektornak olyan termékeket és szolgáltatásokat kellene kifejlesztenie, amelyek védelmet nyújtanak a gyermekeknek, és felkészítik őket a biztonságos internethasználatra.

A Bizottság közölte, hogy új munkacsoportokat hoz létre és új ágazatokkal fog tárgyalni. A testület a mobiltelefonok és játékkonzolok gyártóit, az internetszolgáltatókat, a közösségépítő weboldalak működtetőit, a mobiltelefonos alkalmazásokat és tartalmakat szolgáltató cégeket, a fogyasztóvédelmi szervezeteket, kutatókat és a gyermekvédelmi szervezeteket arra kéri fel, hogy vegyenek részt az együttműködési platformban.

A 9–16 év közöttiek 59 százalékának van profilja a közösségépítő weboldalak valamelyikén, bár ez az arány országonként eltérő: Hollandiában 80%, míg Romániában 46%. A fiatalok 26 százalékának teljesen „nyilvános” a profilja: ez az arány Nagy-Britanniában a legalacsonyabb (11%), és Magyarországon a legmagasabb (54%). A gyerekek 14 százaléka a lakcímét és a telefonszámát is feltünteti profiljában.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez