Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Milyen a jó húsvéti sonka?

2012. április 5.
Címkék: húsvét sonka OFE Dömölki Livia pác húskészítmény sótartalom
Mint a Kosár Online tavalyi sonkatesztjéből is kiderült, sok olyan termék kapható a boltokban, amelyek levet eresztenek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) meghatározása szerint: „a sonka a pácolt és a füstölt húsok egy csoportjába tartozik, általában a disznó combját vagy lapockáját értjük alatta.”

Ma már létezik baromfiból készült sonka is. A nagyipari körülmények között a sonka gyártása egyszerűsödött – gyorsult, és megjelentek a páclével kezelt és „főtt” feliratú, hőkezelt termékek is.

– Ha lehet hagyományosan érlelt sonkát vegyünk, ám ha a gyorspácolt termék mellett döntünk, akkor mindenképpen olvassuk el a címkét, hogy mit tartalmaz a termék” – mondta el Dömölki Lívia az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) szakértője.

A szakértőtől megtudtuk azt is, hogy a hagyományos sonka megvásárlása előtt érdemes megvizsgálni annak színét – hogy megállapítsuk nem nyers, vagy romlott-e. A páclével érlelt sonkáknál, érdemes azokat megnyomkodni vásárlás előtt, hogy nem túl puhák, szivacsosak-e.
A nyers sonkát alaposan meg kell főzni, általában annyi órán át, ahány kilogrammos a portéka. „Ha sonkát főzünk, azt gyöngyözve forró vízben tegyük, és mindenképpen a lében hagyjuk kihűlni, mert akkor sokkal finomabb, omlósabb lesz az íze” – ecseteli a tudnivalókat az élelmiszer-szakértő.

Praktikus tanácsok a húsvéti sonka kiválasztásához


A Kosár 2011-ben készült sonka-tesztje itt olvasható!

(Forrás: NÉBIH)

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez