Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Vigyázat! Élelmiszerhalmok a kukában!

2012. április 7., Szabó Zoltán Attila
Címkék: élelmiszer szemét élelmiszerbank hulladék környezetvédelem élelmiszerhulladék
Mialatt a napi betevőért folyó, mindinkább emberpróbáló harcra panaszkodunk, elképesztő mennyiségben herdáljuk el az élelmet. Becslések szerint a magyarországi háztartásokban fejenként 40 kilogramm élelmiszer kerül a kukákba, meggondolatlanul. Nem csoda, hogy a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Tesco – éppen Húsvétkor – indít kampányt az élelmiszer pazarlás ellen.
Itthon becslések szerint évente 400 ezer tonna a lakossági élelmiszer hulladék, pedig a kihajított élelem amellett, hogy kidobott pénz, komoly károkat okoz környezetünknek, egyúttal növeli a világ éhezőinek számát is. Cseh Balázs a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke figyelmeztet: a kidobott élelmiszerrel együtt megválunk az élelmiszerek előállításához kapcsolódó fontos erőforrásoktól is, amilyen a víz vagy az energia. Ki gondolná például, hogy 1 kilogramm marhahús előállításához 15 ezer liter víz megy veszendőbe?
 
A legfrissebb felmérések szerint jelenleg az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek egyharmada, körülbelül évi 1,3 milliárd tonna kerül kidobásra világszerte. Európában és Észak-Amerikában csak a lakossági fogyasztás során keletkező élelmiszer-hulladék fejenként átlagosan körülbelül 100 kilogrammot nyom. Magyarországon évente 1,86 millió tonna élelmet hajítunk idő előtt a kukába.
 
„A lakossági élelmiszerek hulladékká válásának megfékezéséhez minden egyes emberre és családra szükség van. Csak akkor lehet jelentős mértékben csökkenteni a pazarlást, és ezáltal visszaszorítani az élelmiszerárak növekedését, az éhezést és a környezeti ártalmakat, ha saját háztartásunkban valamennyien törekszünk az élelmiszerhulladék mennyiségének csökkentésére” – figyelmeztetnek a szakemberek.
 
Az „Esélyt az Ételnek” elnevezésű szemléletformáló program tehát – mondjuk így – húsbavágó kérdéseket feszeget, ráadásul a szervezők nem érik be akadémiai vitákkal, így főképpen a hasznos tippekre, a praktikus szempontokra fókuszálnak. Egyebek mellett máris működik a www.eselytazetelnek.hu weboldal, s egy országos roadshow is várja az érdeklődőket, amelynek 50 Tesco-hipermarket ad otthont.
 
A nyitányra a Váci úti óriásáruházban került sor, ahol a népszerű gasztrokibic, Sági Szilárd és a 12 éves(!) Perjési Laura „rendezett” a maradékok újrahasznosítását bemutató főzőshow-t, avagy főzőiskolát.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez