Keresés a tartalomban:
Tudta ezt?

Hűségnyilatkozattól a hívásrészletezőig

Kisebb-nagyobb mobilcsapdák

2010. szeptember 9.
Címkék: hűségnyilatkozat sms roaming
Júliusban már 11,8 millió ügyfele volt a három hazai mobilszolgáltatónak. Miközben azonban a készülékeket telefonálás mellett például zeneletöltésre, tévézésre, lottó- vagy parkolójegy vételére is lehet használni, ajánlatos a műszaki paramétereken túl is odafigyelnünk néhány dologra.


Hűségnyilatkozat aláírása, emeltdíjas SMS szolgáltatások igénybevétele, de akár a külföldről történő telefonálás is okozhat meglepetéseket, ha nem tájékozódunk megfelelően.

Hűségnyilatkozat


Meguntuk a régit? Semmi gond, egy forintért is hozzájuthatunk egy új készülékhez, feltéve persze, hogy akár évekre elkötelezzük magunkat az adott szolgáltatónál. Látszólag kedvező az olcsó készülék vagy alacsonyabb percdíj, ám mielőtt aláírnánk a hűségnyilatkozatot, gondoljuk át, hogy tényleg megéri-e. Ezzel ugyanis azt vállaljuk, hogy a kedvezmények fejében meghatározott ideig nem szüntetjük meg rendes felmondással az előfizetői szerződést – ha pedig mégis sor kerül erre, akkor meg kell fizetnünk a fennmaradó havi díjakat, vagy vissza kell térítenünk a kedvezmény összegét, esetleg kötbérrel tartozunk.

Emeltdíjas SMS szolgáltatás

Számtalan weboldal kecsegtet csengőhang ingyenes letöltésével, nyereménnyel. A nem kellően körültekintő fogyasztó könnyen belesétál a csapdába: telefonszáma megadásával emeltdíjas SMS szolgáltatásra fizet elő, amelyről csak akkor értesül, amikor kézhez kapja a telefonszámlát. Sokan nem tudják, de nem kizárólag a küldött, hanem a fogadott SMS-ért is fizetni kell ilyenkor. A darabonként több száz forintos SMS-ekből havi sok ezres számla is kikerekedhet, a szolgáltatás lemondása pedig gyakran nehézkes. Célszerű a mobilszolgáltatótól kérni az emelt díjas számok letiltását, kódolását.

Roaming (barangolás)

A mobiltelefon egyik előnye a külföldi használhatóság. Bár költségei még mindig magasabbak a belföldi díjaknál, az Európai Unió szabályozásának eredményeként évről évre csökkenő tarifákkal tudnak a fogyasztók más tagállamokban telefonálni, SMS-ezni vagy mobil internetezni (adatroaming).
A szolgáltatóknak a más EU-tagállamba utazó ügyfeleiket a határ átlépésekor SMS-üzenetben ingyenesen tájékoztatniuk kell az adott országban érvényes roamingdíjakról. Az EU területén a mobilszolgáltatók díjai nem haladhatják meg a maximált árakat. A híváskezdeményezés és a hívásfogadás felső határértéke 2010. július 1-jétől 0,39 euró, illetve 0,15 euró, ami 2011. július 1-jétől tovább csökken 0,35 euróra és 0,11 euróra.
A külföldről kezdeményezett hívások 30. másodpercétől és a külföldön fogadott hívások első másodpercétől kezdve kötelező a másodperc alapú számlázás. Az adatroamingnál is csökken a megabájtonkénti díj.
Elkerülendő a sokkoló számlákat, idén július 1-jétől a szolgáltatóknak be kell állítaniuk az adatroamingot használó ügyfelek számára egy limitet. Akár összegben, akár adatforgalomban határozzák meg, az alapértelmezett limit nem haladhatja meg a nettó 50 eurót – kivéve, ha a fogyasztó mást kér.
A szolgáltatóknak üzenetet kell küldeniük amennyiben elértük a pénzügyi vagy adatforgalmi korlát 80 százalékát. Ha nem tartunk igényt az ilyen értesítésre, akkor kérhetjük ezek küldésének megszüntetését. Amennyiben lemondtuk, később újra díjmentesen igényelhetjük a szolgáltatás visszaállítását. Ha az adatforgalom túllépi a megállapított korlátot, akkor a szolgáltatónak ezt szintén jeleznie kell, illetve tájékoztatást kell adnia arról, hogy hogyan kérhetjük a szolgáltatás folytatását, valamint meg kell adnia a határértéken felüli egységekhez kapcsolódó költségeket. Amennyiben nem válaszolunk a kézbesített értesítésnek megfelelően, haladéktalanul meg kell szüntetni a szolgáltatás nyújtását.

Szándékolatlan roaming


Az országhatár melletti területeken könnyen előfordulhat, hogy a mobiltelefon a külföldi szolgáltató hálózatára vált át. Ezt elkerülendő, érdemes telefonunkat kézi hálózatválasztásra beállítanunk.

Tételes számlamelléklet

Az előre fizetett díjú előfizetői szolgáltatások kivételével a szolgáltató az előfizető részére kiállított számlához csatolt mellékletben a fizetendő díjakat külön jogszabályban meghatározott bontásban köteles feltüntetni.
Érdemes részletes számlamellékletet (hívásrészletezőt) kérni, amely magában foglalja a díj kiszámításához szükséges forgalmazási és számlázási adatokat. Mobil rádiótelefon szolgáltatás hívásrészletezője legalább a hálózaton belüli, valamint minden más telefonhálózatba irányuló hívás szolgáltatónkénti bontását tartalmazza, továbbá a beszéd és nem beszéd célú hívások díjait és a díjazási időszakokat, kedvezményeket is.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez