Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Étteremteszt - fő a szerénység!

Tabáni emlékidéző, újpesti retró

2010. december, Szabó Zoltán Attila
Címkék: étterem kiszolgálás pincér gasztronómia Tabán étterem Megyeri Csárda
A Tabán étterem és a Megyeri Csárda legendák fészke. Előbbiben alakult, sörözgetett és tervezgette a rendszerváltást a Független Jogászfórum. Ma emléktábla „meséli” el történetüket. A külvárosban, a hajógyárhoz közel már utóbbi vendéglő számít kultúrtörténeti és gasztronómiai fellegvárnak, ahová persze nem feltétlenül a szomjazó ügyvédek jártak, járogatnak be sűrűn, inkább a betyárok és a poéták. No meg a közeli Szusza stadionban hol ügyesen láblabdázó, hol szánalmasan tébláboló (hétről hétre más a módi!) futballisták ebédlője is egyben. Megnéztük-megkóstoltuk, mit főznek ki a szakácsok e két hírneves műintézményben. Csalatkoztunk is, meg nem is…

Tabáni Gösser Étterem

Budapest, I. ker., Attila út 19.

Hogy is mondta Bástya elvtárs? „Fő a szerénység!” Nos, a tabáni éttermet példás szerénység jellemzi. A pincérről ugyan lerí, hogy harcedzett profi, mégsem pakolja ki makulátlan mellényének hajtókájára a „Kiváló dolgozó” emlékérmet. Mert el tudom képzelni, hogy van ilyenje. Ha nem, akkor utólag megszavazom neki a plecsnit. A nyugdíjkorhatárt már alighanem elért úriember kifinomult modorú, ám van érzéke az iróniához is. Jól lavírozik a főpincéri és a kocsmárosi szerepkörök közti keskeny pallón. Tisztelettel köszönti a betérőt. Mindvégig odafigyel rá, de később – amikor már rendelt a vendég – megenged magának egy-két poént. Valahogy úgy, ahogy az ántivilágban tették a tabáni szakik.
 
Az étterem méltó a Tabánhoz! Ahhoz a városrészhez, ahol valaha hangulatos kisvendéglők sorjáztak, s ahol még mindig élnek olyan lokálpatrióták, akik úgy kötődnek a vidékhez, mint csecsemő a köldökzsinórhoz. A Tabáni Gösser – ahogy telnek-múlnak az évek – egyre jobban teljesít. Odabent valahogy kevesebb a füst is. (Régen vágni lehetett, ami a finom étkek élvezeti értékét károsan befolyásolta.)
 
És ha nem is verik nagydobra, mit tudnak, azért egy vendéglős honlapra csak odavésték, hogy: hangulatos éttermükben magyaros és nemzetközi ételspecialitásokkal várják kedves vendégeiket, akik jóféle borokra, pálinkákra is számíthatnak a műintézményben. Nem állítanak valótlant…

Már az előételek is pazarak. Erősen bizalmi műfaj például a Csontvelő pirítóssal (1.990 Ft) és a Tatárbeefsteak primőrrel, pirítóssal (2.890 Ft.), de a tabániban eme két leckét kiválóan teljesítik, ahogy általában a bélszínétkeket. És utóbbi költemények nem is borsosak (na jó, kicsit): a Bélszíntokány „Stroganoff” párolt rizzsel, krokettal 3.890 forintért igazán megéri. Mert remekbe szabottak és kellőképpen méretesek az adagok. Ahogy hatalmas adag csontvelővel érkezik asztalunkhoz a már emlegetett főpincér-korcsmáros, s az, amit kapunk, mennyei, laktató élmény. Amihez nagyon passzol a félezer forintot súroló csapolt serital!
 
Ha már a költeményeknél tartunk, hát kiemelem a Vörösboros szarvaspörköltet házi burgonyafánkkal (2.890 Ft), a Falusi ropogós libacombot – ami tényleg lelóg a tányérról – párolt lila káposztával és hagymás törtburgonyával (2.590-ért) vagy a pisztrángot roston 2.890 forintos áron.
 
Külön passzust érdemel a Rántott pecsenye libamáj bundázott almával, burgonyapürével. Hihetetlen, de ez az ízletes, kitűnő alapanyagokból elkészített, „pormentes” portéka pusztán 1.950 forintba kerül, ami jelzi: itten nem srófolják feltétlenül az egekig az árakat, de azért a korrektségért – a Tabán-fílingért, a szakács lelkesedéséért és professzionalizmusáért – megfelelő fizetséget várnak. És joggal várhatják, mert nagyobb hajcihő, hírverés, marketing bla-bla és saját honlap nélkül népes törzsközönséget tudhatnak maguk mögött.
 
Csak így tovább!

Búcsúebéd

Befejezzük. Illendő módon egymás mellé tesszük a kést és a villát, felhörpintjük az utolsó kávét, vesszük a kalapunkat, fizetünk, főúr! Az olvasónak most a Kosár magazin nyomtatott változatával együtt a lapban rendszeresen megjelenő, népszerű éttermi és kávéházi kritikáktól is búcsút kell vennie.
 
Az elmúlt közel két év alatt sorba vettük (elsősorban Budapest és Pest megye) legismertebb vagy éppen méltánytalanul elfeledett vendéglőit, fogadóit, koffeintartalmú közösségi tereit. Kalandozásaink során rátaláltunk Boris Vian koktélzongorájára, kóstoltunk sült kalácsot, tárkonyos szárnyasragu levest, Antipasto di Melanzane névre hallgató padlizsánkrémes pirítóst, csontvelőt, grillezett nádudvari gomolyát, sült compót, halat, vadat. Megkíséreltük kideríteni, milyen az „újmagyar” konyha. Léteznek-e merész újítások, olyan kreációk, amelyek a tradíciókról el nem feledkezve új minőséget hoztak a gasztronómia világába? Arra is választ kerestünk, hogy Krúdy szelleme kísért-e még, ha máshol nem, hát a Tabánban
.
 
Gasztronómiai kalandjaink előtt pediglen – bő egy esztendőn át – a kávéházakat jártuk; nem ritkán azokat a hörpöldéket teszteltük, melyeket Önök ajánlottak figyelmünkbe! A teljesség igénye nélkül, szigorú kávéházi és éttermi ítészünk ellátogatott a New Yorkba, a Párizsi Áruház Lotz-termébe, a Komédiásba, de a „Mekibe” is. Kellemes meglepetésekből, gasztronómiai csodákból, átverésekből, méltánytalanságokból, mosogatórongynak is beillő rántott húsból, kávénak nevezett pótkávéból és mennyei fekete nedűből egyaránt kijutott. Imitt-amott még profi pincérekkel is találkoztunk. Minden esetben igyekeztünk nemcsak a portékát bemutatni, hanem a miliőt is.
 
Bízunk abban, hogy a segítségükre voltunk. További jó étvágyat!
Tabáni Gösser Étterem  
Stílus/kiszolgálás 10/10
Portéka 10/9
A hely szelleme 10/8
Summa 9

Megyeri Csárda

Budapest, IV. ker., Külső Váci út 102-104.


Különös közeg, sajátos épület az út szélén. Nem mutat sokat. A bejárati ajtó nyikorog, zsírozatlan. Ráadásul zöld, ami a lilák főhadiszállásán furcsán hat. Bévül pedig erősen kopottas, – a külvárosi szlenget idecitálva – viseltes minden. Dohszag. Sejtelmes a megvilágítás is, ami két okból hasznos: egyrészt takarékossági okból, másrészt, hogy ne lássuk a porcicákat az asztalterítőn. És nemcsak a bejárati ajtó nyikorog erősen, hanem a konyhába vezető csapóajtó is: nesze nekünk, retró!
 
Bizony a csárda minden pontjáról lerí, hogy itt száz éve nem történt semmi, avagy mindjárt háromszáz esztendeje, elvégre az étterem amúgy büszkén hirdeti, hogy már (m)ilyen öreg. Az egykori becsali csárdáról ezt zengik honlapjukon: „A mai főépülethez a 18-19. században istálló és beszállófogadó tartozott. A dunai oldalon ma is látható a lebontott szárnyépület ajtó- és ablakíveinek maradványa. A Pestre igyekvő felső-magyarországi parasztok a csárda északi kapuján érkeztek, majd itt megpihenve, a déli vagy a Pesti kapun keresztül folytatták útjukat.”
 
Az elsőre nem túl bizalomgerjesztő környezetben azután lassan csak feloldódik a bátor vendég. (A bátortalan messzire szalad – akár a Pesti kapun át…) A bajszos pincér, ha nem is idézi a New York Palota etikettjét, azért igyekezik rendesen. Az adagok nagyok. Az árak magasak. Pedig a gulyásleves nem rossz, igaz, a közelében sincs a tabáninak; az ára mégis 790 forint. A Lakodalmas leves is erős túlzás 790 „aranypengőért” válságos időkben.
 
Az előételek lajstromában szereplő Tepertőkrém lilahagymával, ropogós pirítóssal úgy-ahogy elfogadható portéka 800 forint fejében, csinos darab fatányéron. Ámbár magát a krémet a madaras teszkó polcsorainak alsóbb „emeletein” lehet csak fellelni. A zöldköret és a káposzta (ez a savanyúság speciel első osztályú!) pedig amolyan visszatérő vendég, hiszen később is ugyanezt látjuk viszont a sertésbordán.
 
Apropó, bordateszt. Eme rántott eleséget általában akkor választja az éttermi fürkész, ha úgy érzi, abszolút közepes, teljesen átlagos, unalmas, fantázia nélküli hellyel vagyon dolga. Ilyenkor legalább annyi kiderül, hogy a konyhán kiklopfolják-e rendesen azt, amit a (fa)tányérba pakolnak. Nos, a rántott sertésborda állagával nincs is nagy gond Megyeren. Díjánál azonban elvetik a sulykot: 1.900-ért szebbet, omlósabbat-bomlósabbat kapunk a város szebb szegleteiben. Hogy a bécsi módit szóba se hozzam…

Megyeri Csárda  
Stílus/kiszolgálás 10/5
Portéka 10/6
A hely szelleme 10/4
Summa 5

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet
Kapcsolódó oldalak
»Éttermi fogyasztói jogaink

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez