Keresés a tartalomban:
Egészséges táplálkozás

A zsíroktól hízunk? Miben érdemes sütni?

Tények a zsírokról

2015. szeptember 29., Eufic/FL
Címkék: zsírsav telitett zsírsav telítetlen zsírsav transz-zsírsav szénhidrát
Szeptember utolsó vasárnapján tartják világszerte a szív világnapját. A szív és érrendszeri betegségek több áldozatot szednek Magyarországon, mint valamennyi más betegség, baleset és más halálok együttesen. Ezen megbetegedések jelentős része megelőzhető lenne elsősorban egészségesebb életmóddal és táplálkozással. Ehhez kívánunk segítséget nyújtani azzal, hogy az európai élelmiszer tanácsadó portál, az Eufic segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a zsírokról.

Mik a zsírok főbb típusai?

Összetételük szerint a zsírok két nagy csoportra: telített és telítetlen zsírokra oszthatóak. Az élelmiszerek telített és telítetlen zsírsavakat is tartalmaznak, a két összetevő aránya jelentősen befolyásolja az adott élelmiszer állagát és tulajdonságait. A nagy telített zsírsavtartalmú élelmiszerek, például a vaj, szobahőmérsékleten általában szilárdak és állati eredetűek. A telítetlen zsírsavakban gazdag élelmiszerek, például a növényi olajak és halolajak jellemzően folyékonyak, bár akadnak kivételek, ilyen például az egyre divatosabbá váló kókusz- és pálmaolaj.

Melyik élelmiszerben milyen zsírból van a legtöbb?

A telített zsírsavakban gazdag élelmiszerek között találjuk a zsírosabb vöröshús részeket (marha, disznó, birka), és a teljes tejtermékeket, például a vajat, a sajtokat, a tejet és a tejszínt. Az egyszeresen telítetlen zsírsavak forrásai közé tartozik az oliva- és repceolaj, a mogyoró, az avokádó és a mandula. Többszörösen telítetlen, omega-3-bab gazdag élelmiszerek az olajos halak (lazac, makréla, hering), a dió, a szójabab. Omega-6-ban gazdag többszörösen telített zsírokat pedig találhatunk szezámmagban, kukoricában és a napraforgómagban is. A transz-zsírsavakat olyan növényi olajok, amelyek hidrogénezés következtében szilárd zsírként vannak jelen az olyan termékekben, mint a margarin. Használatukat még idén teljesen betilthatja az EU, Magyarországon pedig 2015 február 18-én lejárt a használatukat korlátozó rendelet türelmi ideje, így csak olyan termék hozható forgalomba, amelynek transz-zsírsavtartalma megfelel az előírásoknak.



Miért fogyasszunk zsírt?

A zsír fontos energiaforrás, és egyben sejtjeink egyik építőanyaga is. A vitaminok egy csoportja kizárólag zsírban képes feloldódni és ezáltal felszívódni, ilyen az A, a D, az E és a K vitamin. Az omega-3 és omega-6 zsírsavakat a szervezet nem képes előállítani, így ezekhez csak élelmiszerrel lehet hozzájutni.

Mennyi zsírt együnk?

A felnőttek teljes energiaszükségletének 20-35 százalékát érdemes zsírokból fedezni, ez azt jelenti, hogy egy mérsékelten aktív nő számára a napi ajánlott 2 000 kcal mellett 44-78 gramm zsír elfogyasztása javasolt. A férfiaknál a mennyiségek 2 500 kcal-ra és 55-97 grammra változnak. Az ajánlás szerint a teljes energiabevitel maximum 10 százalékát érdemes telített zsírsavakból fedezni.

Mennyi zsírt eszünk jelenleg?

Az európaiak átlagosan több zsírt fogyasztanak az ajánlottnál, az arányok 37 százaléktól (Nyugat—Európa) 46 százalékig (Dél-Európa) változnak.



A zsíroktól hízunk?

A súlynövkedés nem egyetlen tápanyagnak tudható be, hanem azon múlik, hogy összesen mennyi kalóriát viszünk be és mennyit égetünk el. Igaz viszont, hogy a zsírok kalóriatartalma magas; 1 gram zsír 9 kcal energiával lát el minket, míg 1 gramm szénhidrát, illetve fehérje mindössze 4 kcal-t tartalmaz.

Miben süssünk?

A kevés zsiradékot igénylő főzési munkákhoz használhatunk telítetlen zsírsavakban gazdag olajokat, ilyenkor ugyanis nem okoz gondot az, hogy kevésbé stabil szerkezetőek, mint telített társaik. Ugyanakkor ha bő olajban szeretnénk sütni, érdemes nagyobb telített zsírsavtartalmú verziót, például finomított oliva- vagy mogyoróolajat használni, ezek ugyanis stabilabbak és nagyobb biztonsággal használhatóak fel újra.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez