Tudta ezt?
Amit a génmódosított élelmiszerekről tudni érdemes
2015. október 14.,
EP/SV
A génmódosított növények és élelmiszerek használata mindig is megosztotta a közvéleményt, mind a termesztésükre, mind a forgalmazásukra rendkívül szigorú szabályok vonatkoznak az EU-ban. 2015 áprilisa óta a tagállamok dönthetnek arról, hogy engedélyezik-e a GMO-növények termesztését. Honnan lehet tudni, hogy fogyasztunk-e génmódosított élelmiszert? Mi az a GMO? Cikkünkből most megtudhatja.
Mi az a GMO?
A GMO szó szerint „géntechnológiával módosított szervezetet” jelent. Olyan összetevőkre, növényekre vonatkozik, amelyek genetikai állományát mesterségesen módosították annak érdekében, hogy új tulajdonsággal ruházzák fel, például ellenállóbb legyen a betegségekkel, szárazsággal, vagy bizonyos rovarokkal szemben, vagy éppen javuljon a minősége.
Milyen növények esetében gyakori a génmódosítás?
A legtöbbször a kukoricát, gyapotot, szójababot, olajrepcét és a cukorrépát érinti a technológia.
Kell-e uniós engedély a GMO-növények termesztéséhez és forgalmazásához?
Az élelmiszerek előállításához importált GMO-kat csak uniós engedélyezést követően lehet használni. Az eljárás magában foglalja a kockázatelemzést is.
Eltérő szabályok érvényesek azonban, ha az uniós országokban termesztenek vagy forgalmaznak génmódosított növényeket.
Termesztés az EU-ban:- 1998 óta csak egyetlen fajta, géntechnológiával módosított kukoricát termesztettek az EU-ban, a MON 810-et, amelynek engedélye lejárt és megújításra vár.
- Főként Spanyolországban termesztették, de négy másik uniós országban, Portugáliában, a Cseh Köztársaságban, Romániában és Szlovákiában is termeltek belőle 2013-ban.
- Jelenleg nyolc termék vár engedélyeztetésre, köztük a MON 810 is.
Forgalmazás az EU-ban, harmadik országokból érkezett termékek esetén:- Jelenleg 58 GMO élelmiszerként, vagy takarmányként történő felhasználására van érvényes engedély az EU-ban.
- Az engedélyezett GMO-növények között van például a kukorica, a gyapot, a szójabab, az olajrepce és cukorrépa is.
- További 58 kérelem van függőben.
Honnan lehet tudni, hogy fogyasztunk-e génmódosított élelmiszert?
Az Unióban engedélyezett GMO-k legnagyobb részét takarmány előállításához használják, de néhány importált élelmiszer is tartalmazhat ilyen összetevőt.
Az uniós szabályozásnak megfelelően a gyártók kötelesek feltüntetni a címkén, ha egy élelmiszer, vagy takarmány 0,9 százaléknál nagyobb arányban GMO-t tartalmaz.
Emellett a gyártók szabadon feltüntethetik a termék leírásában azt is, ha nem tartalmaz génmódosított összetevőt.
Ki engedélyezi a GMO-kat az EU-ban?
Eltérő a szabályozás a termesztés és a forgalmazás kapcsán.
- A GMO-növények termesztését EU-s szinten engedélyezik, de az utolsó szó a tagállamoké. Egy új uniós irányelvnek köszönhetően 2015 áprilisa óta a tagországok megtilthatják a génmódosított növények termesztését, akár olyan növények esetében is, amelyeket EU-s szinten engedélyeztek. A folyamatot megkönnyíti a tagállamok számára, hogy míg ezelőtt csak az egészségre, vagy a környezetre ártalmasnak minősített GMO-k termesztését tilthatták be, mára jóval számos más indokra is hivatkozhatnak.
- A forgalmazásra vonatkozóan a Bizottság ugyanezt az eljárást javasolta, hogy tagállamok hozhassák meg a végső döntést. A környezetvédelmi szakbizottság azonban mai ülésén elutasította a javaslatot, mert úgy ítélte meg, hogy a szabályozás eredményeképpen torzulhatna az egységes belső piac, hiszen a tagállamok ellenőrzést vezethetnének be a GMO-kat támogató és azokat ellenző országok között.
Mi várható a GMO-k forgalmazásának terén most, hogy az EP környezetvédelmi szakbizottsága nem támogatta a Bizottság javaslatát?
Következő lépésként az október végi plenáris ülésen szavaz róla a Parlament. Amennyiben az EP-képviselők akkor is elutasítják a javaslatot, érvényben marad a jelenlegi szabályozás és a tagállamok többségi szavazással döntenek a GMO-k forgalmazásáról az EU-ban. Ha nincs meg a többség, akkor a döntési jog visszaszáll a Bizottságra.