Keresés a tartalomban:
Elektronika

Miért nincs térerő a telefonokon?

2015. március 4., Faludi Linda
Címkék: térerő szolgáltató.mobilhálőzat lefedettség 4G
Miközben a legnagyobb gyártó a Mobile World Congress (MWC) kiállításon mutatják be legújabb okostelefonjaikat, a The Economist annak járt utána, miért fordul elő még mindig szolgáltatási hiba a mobilhálózatokon.
Barcelonában jelenleg is zajlik az év legfontosabb mobilos kiállítása - a gyártók egyre nagyobb tudású okostelefonokkal állnak elő, a mobilhálózatok azonban nem mindig tudnak lépést tartani a fejlődéssel - írja a The Economist.
 
A nagyvárosokon kívül ma is előfordul, hogy egyáltalán nincs térerő, vagy ha a hálózat elérhető is, legfeljebb 2G-nek megfelelő, rendkívül alacsony sávszélességen mehetünk fel a netre mobilról. Az egyik magyarázat a kommunikációra használt frekvencia eltérésében keresendő. A 2G hálózat ejellemzően 900-1800 MHz-en működik, míg a gyorsabb, 3G internetet 2100 MHz-en közvetítik a szolgáltatók. A magasabb frekvencia kisebb távolságra terjed és kevésbé képes "átmenni a falakon", mint a mobiltelefonálásra hagyományosan használt 900-1800 MHz. Ez azt jelenti, hogy a szolgáltatóknak több, kisebb méretű szolgáltatási cellát kell kiépíteniük a nagyobb 3G lefedettséghez, így nagyobb az esély arra, hogy éppen kívül kerülünk a 3G hatótávolságán.
 
A gazdasági szempontok is befolyásolják a szolgáltatás minőségét: míg a készülékek egy-két évente ismétlődő cseréjének köszönhetően a telefoneladások jó üzletet jelentenek, addig a hálózat modernizálása rendkívül költséges és lassan megtérülő befektetés. A cégek a sűrűn lakott, fizetőképes nagyvárosok körzetében modernizálják elsőként a hálózatot, míg a ritkábban lakott, vidéki régiók a sor végére kerülnek, hiszen itt az egy főre vetített fejlesztési költségek nagyon magasak. A The Economist megfogalmazása szerint a szolgáltatók abban érdekeltek, hogy a még elfogadható, legrosszabb hálózathoz ragaszkodjanak.
 
Jó hír viszont, hogy a frekvenciák újraosztásával és új, eddig mobilozásra nem használt frekvenciák bevezetésével is javulhat a közeljövőben a szolgáltatás minősége. Szintén könnyíti a fogyasztók életét, hogy a modern 4G kommunikáció már a 700-800 MHz-es sávon zajlik, amivel könnyebben elérhető a nagyobb lefedettség (ez magyarázza, hogy sok helyen a 4G elérhető, míg a gyengébb 3G hálózat nem). Egyre elterjedtebbek a kis területek (üzletek, pályaudvarok) lefedettségét biztosító mini adótornyok is.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez