Kitekintő
Húsvéti tojás - vásárlási tanácsok
2015. március 31.,
Kosár összeállítás
A húsvéti hímes tojások mindig fontos kellékei a húsvéti asztalnak. A tojás egészéges, népszerű étel, de tudjuk-e pontosan, hogy honnan érkezik és milyen minőségű az a tojás, amely az asztalunkra kerül? Íme néhány jótanács a tojás vásárlásával, felhasználásával, főzésével kapcsolatban.
Molnár Györgyi, a Baromfi Terméktanács mezőgazdasági titkára titkár a megbízható minőségű magyar tojást ajánlja a vásárlók figyelmébe. Megjegyezte, hogy elsősorban a tojáson lévő kódot kell megnézni: az első szám a technológiára, a második két jelzés pedig a származásra utal, magyar termék esetén ez: HU.
A terméktanács által korábban létrehozott úgynevezett Koronás tojás védjegy a dobozon és a tojáson is megtalálható – mondta. Megjegyezte, hogy ez utóbbi termékeket a Nébih ellenőrzi évente kétszer, nemcsak a termelés és csomagolás körülményeit vizsgálja, hanem a takarmányozást is. Így nyomon követheti a termelő is, hogy a vevő az ő termékét vásárolja a boltokban – tette hozzá. Molnár Györgyi elmondta, hogy a Koronás tojás védjegy által szavatolt a mélysárga szín, a toxinmentes takarmány, az ivóvíz minőségű víz az állatoknak..
A tojás fogyasztói ára a múlt évihez képest 4-5 százalékkal nőtt, a húsvéti időszakban azonban az áruházláncok folyamatos akciózása miatt nem várható drágulás - mondta Földi Péter, a Baromfi Termék Tanács (BTT) tanácsadója. Most átlagosan 35-40 forintot kérnek darabonként az üzletekben és piacokon, és a tojás általában a piacokon drágább.A tojásvásárlás húsvét előtt a duplájára nő, ami 30-60 tojás vásárlását jelent háztartásonként hetente. A húsvét előtti két hétben eléri az 50-60 milliót az eladott tojások száma. A húsvéti magyar tojáspiacot megzavarja az import, mert a beszállítói árakat letöri. Ilyenkor a kis (S) méretű apró tojások kínálata nő meg az üzletekben, amelyek darabára alacsonyabb ugyan, de a tényleges súlyuk alapján drágábbak.
A koleszterinszintet sem befolyásolja jelentősen
A Neuron c. szaklapban megjelent tanulmány szerint a brit tojásreklám testület „Kezdd tojással a reggelt!” szlogennel az 1960-as években folytatott reklámkampánya nem is járt olyan messze az igazságtól.
Korábbi kutatások azt mutatták ki, hogy a közhiedelemmel ellentétben valóban egészséges tojással kezdeni a napot. A Brit Táplálkozási Alapítvány kutatói szerint a tojásban található koleszterin minimálisan befolyásolja a szívbetegség kockázatának növekedését. A koleszterinszint növekedését valójában nem a tojásban lévő koleszterin, hanem a telített zsírok okozzák. A koleszterinszintet és a vérzsírok szintjét ezen kívül a dohányzás, a túlsúly és a testmozgás hiánya befolyásolja leginkább.
A tojás tápanyagtartalma
Tápanyag |
Érték |
Szénhidrát tartalom (g/100 g) |
0.6 |
Energia-tartalom (Kcal/100 g) |
17 |
Energia-tartalom (kJ/100 g) |
714 |
Fehérje-tartalom (g/100 g) |
13.5 |
Zsír-tartalom (g/100 g) |
12 |
Hamu tartalom (g/100g) |
1.1 |
Víztartalom (g/100 g) |
72.8 |
A-vitamin (retinol) tartalom (µg/100 g) |
44 |
karotin tartalom (mg/100 g) |
0.16 |
D-vitamin (kalciferol) tartalom (µg/100 g) |
24 |
E-vitamin (tokoferol) tartalom (mg/100 g) |
1.2 |
B1- vitamin (tiamin) tartalom (µg/100 g) |
5 |
B2-vitamin (riboflavin) tartalom (µg/100 g) |
248 |
niacin tartalom (mg/100 g) |
0.1 |
pantoténsav tartalom (mg/100 g) |
2.5 |
B6-vitamin (piridoxin) tartalom (mg/100 g) |
0.03 |
biotin tartalom (µg/100 g) |
13.7 |
folsav tartalom (µg/100 g) |
7 |
B12-vitamin (cianokobalamin) tartalom (µg/100 g) |
1.3 |
A tojás jelölése
Az étkezési tojásokat és azok csomagolását – Uniós és hazai jogszabályok alapján – kötelező jelölni. A tojásokat „A ”és „B” minőségi osztályokba sorolják, a kereskedelemben azonban csak „A” minőségű termékekkel találkozhatnak a fogyasztók. Az „A” minőségű tojások héján fel kell tüntetni a termelői kódot, valamint a nyilvántartási számot. A nyilvántartási szám hét részből áll, segítségével többek között azt is megtudhatjuk, hogy mely telep, mely istállójából származik a termék, s ott miként a tartják a tyúkokat.
Tojásfőzési tippek
- Ha díszítéshez főzzük a tojást, kevergessük a vizet folyamatosan, hogy a sárgája középen maradjon, s a fehérje egyenletesen vegye körbe.
- Buggyantott tojás főzése úgy történik, hogy egy liter vízbe belecsavarunk egy citromot vagy két kanál 10 %-os ecetet. A tojásokat merőkanálba üssük, és amikor forr a víz, a tojásokat óvatosan eresszük bele, hogy egyben maradjanak. Ha a fehérje már jól megkeményedett, szűrőkanállal szedjük ki. Azonnal tálaljuk és fogyasszuk.
- Ha túl hideg a főzővízbe tesszük a tojást, akkor a héja könnyen megreped. Főzés előtt vegyük ki a hűtőből és várjunk, amíg szobahőmérsékletű nem lesz.
- Ha a kemény tojás főzőlevét erősen megsózzuk, nem robban szét oly könnyen, ezért jó többek között a húsvéti tojást a sonka levében főzni.
- A keménytojás főzésekor a tojást hideg vízzel tegyük fel főni, annyi vízben, hogy ellepje. Lassan forraljuk. Forrástól számított 10 perc után húzzuk félre, hideg vízben hűtsük le. Így a héja könnyedén leválik.
- Ha pedig repedt tojást szeretnénk megfőzni, a repedt részt alaposan kenjük be citrommal, és utána tegyük a vízbe Így a fehérje biztosan nem folyik ki.