Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Az ész nélküli fogyasztás korának vége - Európai fogyasztók napja

2015. március 6., Faludi Linda
Címkék: fogyasztó fogyasztóvédelem fogyasztóvédelmi világnap fogyasztás EU
Tizenhetedik alkalommal rendez konferenciát az EU gazdasági és társadalmi ügyekért felelős bizottsága az európai fogyasztók napja alkalmából. A rendezvénysorozat idei témája az új fogyasztói trendek kialakulása.
A Fogyasztóvédelem Világnapja március 15-én John F. Kennedy emlékét idézi. Az amerikai elnök 1962-ben ezen a napon terjesztette a törvényhozás elé országa fogyasztóvédelmi törvényét. A kiemelkedő amerikai elnök ezen a területen is maradandót alkotott. Elsőként ismerte fel, hogy minden ország legfontosabb gazdasági tényezőjét a fogyasztók óriási tábora jelenti – ezért azok érdekeinek kielégítése nemzeti ügy. Kennedy törvénye megfogalmazta a fogyasztók alapvető jogait.
 
  • jog a biztonságos, az egészséget, az életet nem veszélyeztető termékekhez
  • jog az áruk és szolgáltatások széles választékához, versenyképes árakon
  • jog a tisztességes tájékoztatáshoz az áruról, a szolgáltatásokról,
  • jog ahhoz, hogy a kormány illetékes intézményei, a bíróságok gyors és tisztességes eljárásban bírálják el a fogyasztók panaszait.
Utóbb Gerald Ford elnök még egy pontot adott a törvényhez: a fogyasztó jogát, hogy megkapja a szükséges ismereteket, amelyek alapján megfelelően dönthet s nem vezethetik félre.
"Az ész nélküli fogyasztása korának vége" - olvasható az EU gazdsági és szociális bizottságának weboldalán az idei fogyasztók világnapjának mottója. A szakértők úgy látják, a gazdasági válság megváltoztatta a fogyasztói trendeket; a fogyasztók nagyobb figyelmet fordítanak az ár-érték arányra, kevesebbet vásárolnak és megértették, hogy az áruk felhalmozása nem garantálja a jólétet.
 
Valósággá válhat hosszú távon a felelős fogyasztás, felkészült-e a társadalom a javak megosztásán alapuló gazdaság korszakára? - teszi fel a kérdést az EU. A március 15-én a rendezendő konferencián szakértők vitatják meg a kooperatív fogyasztásban rejlő lehetőségeket és nehézségeket.
 
A konferencia Vĕra Jourová, az Európai Bizottság fogyasztókért is felelős biztosa a gazdasági bizottság vezetője, Henri Malosse és más uniós döntéshozók társaságában arra keresi a választ, lépést tarthat-e az uniós törvényalkotás az új fogyasztói trendekkel?
 
A panelbeszélgetéseken felszólal többek között Vértes János, az EU gazdasági és szociális bizottsága munkáltatói oldalának képviseletében, Monique Goyens, az európai fogyasztóvédelmi civilszervezeteket tömörítő BEUC igazgatója és az internetes termékértékelésekre épülő marketing megoldásokat értékesítő eReated menedzsere, Matthew Godwin is.

Szó lesz még arról, hogyan használják a cégek a fenntartható termeléssel kapcsolatos állításokat a fogyasztók meghódítására és miért számít szent grálnak a cégek számára a vásárlók szempontjából luxusnak számító fenntartható fogyasztás. A témáról a TrendWatching.com elemzési vezetője, David Mattin és az Európai Márkák Szövetségének (AIM) fenntarthatóságért felelős menedzsere, Katrin Recke vitatkozik majd.
 
A reggel fél tíztől délután negyed hatig tartó konferenciát élőben közvetíti weboldalán a bizottság.
 
http://www.eesc.europa.eu/?i=portal.en.events-and-activities-consumer-day-2015-webstreaming
 
Az érdeklődők a #consumerday kulcsszóval a Twitteren is figyelemmel kísérhetik a konferenciát.
 
https://twitter.com/hashtag/consumerday

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez