Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

Egységes bankközi díjak az Unióban

2015. március 11., Európai Parlament/SV
Címkék: Unió bankközi díj kártyás fizetés kártyatranzakció betéti kártya bank
Uniós felső határa lesz a bankkártyás fizetés alkalmával a kereskedőkre kivetett banki díjnak: erről döntött az Európai Parlament. A felső határ a nemzetközi és a belföldi tranzakciókra egyaránt érvényes, mértéke pedig megegyezik a Magyarországon előírt százalékkal.
„A jogszabály a jelenleg formálódó pénzügyi szolgáltatásokra vonatkozó irányelvvel együtt egyenlő versenyfeltételeket biztosít a szektorban Európában. Javítja a díjszabás átláthatóságát, ösztönzi a versenyt és ezentúl a kártyahasználók és a forgalmazók is a számukra legelőnyösebb kártyát választhatjákˮ - mondta a javaslatért a Parlamentben felelős spanyol néppárti képviselő, Pablo Zalba. A jogszabályt 621 szavazattal, 26 ellenszavazat és 29 tartózkodás mellett fogadta el a Parlament.
 
Átlátható szabályok jelölik ki a nemzetközi és belföldi tranzakciókra érvényes felső határt


 
Kivételek

 
Az új szabályok nem vonatkoznak az üzleti kártyákra, az ún. háromszereplős fizetésikártya-rendszerekre (ahol a kibocsátó és az elfogadó bank ugyanaz, például a Diners vagy azt American Express esetében) és a bankjegy-automatából történő készpénzfelvételre.
 
Következő lépés
 
A Parlament döntését a Tanácsnak hivatalosan is el kell fogadnia. A szabályok hat hónappal ezt követően lépnek életbe.
 
A kártyaalapú műveletek során felszámolt bankközi díjak (amelyet a kereskedő bankja fizet a kártyakibocsátó banknak) nem átláthatóak és mértékük eltérő az egyes uniós tagállamokban. Magyarországon 2014 óta törvény szabályozza a bankközi díj mértékét.
 
A díjakat az ún. négyszereplős (a kártyakibocsátó bank, az értékesítő bankja, az értékesítő, és a kártyatulajdonos) bankkártyás modellben tevékenykedő cégek vetik ki, amelyek között a két legnagyobb a piac 96,8 százalékát uraló Visa és a MasterCard. Az értékesítő minden egyes kártyatranzakcióért fizet, a tranzakció az eladott áru vagy szolgáltatás árát növeli.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez