Kitekintő
Már napi három pohár bor is okozhat rákot!
2015. március 25.,
Faludi Linda
A World Cancer Research Fund több mint harminc klinikai kutatást összegezve megállapította, hogy napi három pohár bornak megfelelő alkoholfogyasztás is jelentősen növeli a májrák kialakulásának kockázatát.
A szervezet által vizsgált kutatásokban összesen 8,2 millióan vettek részt, köztük 24 500-an májrákban szenvedő beteggel. A World Cancer Research Fund az eredmények összesítését követően megállapította, hogy napi öt-hat egységnyi alkohol tartós fogyasztása egyértelműen növeli a májrák kialakulásának esélyét. Ez azt jelenti, hogy napi három, 175 grammos adag bor elfogyasztása is kockázatos lehet hosszabb távon.
A szakértők megvizsgálták a táplálkozás és a testsúly hatását is, eszerint a májrákos esetek mintegy negyede elkerülhető lenne egészséges táplálkozással és testsúly kontrollal. A szervezet elemzése igazolta a korábban is ismert feltételezést, miszerint a kávéfogyasztás érezékelhetően csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. Egyes kutatások 14 százalékos kockázatcsökkenést mértek azok körében, akik legalább napi egy csésze kávét elfogyasztottak. A rákkutatásra szakosodott szervezet emellett megggyőző bizonyítékot talált a rendszeres halfogyasztás jótékony hatására is.
Az eredmények fontosak, hiszen a májrák kialakulásának pontos okai egyelőre nem ismertek, a legtöbb esetben a betegséget a máj korábbi, tartós károsodása idézi elő. A tartós alkoholfogyasztás és a hepatitis B és C vírusok bizonyítottan cirrózist, azaz májzsugort okozhatnak, a májszövet pusztulása nyomán pedig rák alakulhat ki.
A Telegraph-nak nyilatkozó szakértők szerint a kutatási eredmény nem azt jelenti, hogy napi három pohár bor elfogyasztása biztosan rákoz okoz, a betegség kialakulásának kockázata ekkora alkoholmennyiség esetében viszonylag alacsony. Ugyanakkor Amanda McLean, a World Cancer Research Fund brit szervezetének vezetője úgy nyilatkozott: ez az első alkalom, hogy mennyiségileg meghatározták az alkohol kockázatnövelő szerepét.