Keresés a tartalomban:
Tudta ezt?

Kozmetikumok – segítünk eligazodni az összetevők között

2015. május 7., Faludi Linda
Címkék: kozmetika címke összetevők krém parfüm INCI Cosing
Az Európai Unió szigorúan szabályozza a kozmetikai termékek összetételének feltüntetését, beleértve az elnevezéseket és azok sorrendjét is. Összefoglaltuk a kozmetikai termékek címkéire vonatkozó legfontosabb szabályokat, amelyek betartásával biztonságosabban vásárolhatunk.

A kozmetikai címkék tartalmáról:

A következő információknak letörölhetetlen, könnyen olvasható és jól látható formában kell szerepelniük a tárolóedényen vagy a csomagoláson:Az összetevők listáját a kozmetikai termékhez való hozzáadás időpontjában mért súlyuk szerinti csökkenő sorrendben kell megadni (1%-nál kisebb koncentrációban jelenlevő anyag esetében a sorrend mindegy). Nanoanyag esetében: annak neve után zárójelben a [nano] szócska. Az illat- és aromakompozícióra, valamint nyersanyagaikra a „parfum” vagy „aroma” kifejezés utal, valamint az allergén komponensek feltüntetése.

A tájékoztatás nyelvét azon tagállamok joga határozza meg, ahol a terméket a végfelhasználó részére forgalmazzák.
 
A csomagoláson kötelezően feltűntetett elemek mellett az EU-ban az összetevők használatáról is egységes szabályozás készült. Ennek biztosítására a közösség létrehozta a CosIng (Cosmetics Ingredients) adatbázist, amelyben bárki megkeresheti az EU területén használatos összetevők neveit és azok adatait, felhasználhatóságát. Ha bizonytalanok vagyunk egy terméken látható összetevőt illetően, érdemes lehet rákeresni a CosIng weboldalán.


CosIng és INCI – Mi a különbség?

A kozmetikumok véleményezésével foglalkozó portálok, például a Krémmánia rendszeresen használja az INCI kifejezést az összetevők leírására. A kifejezés az International Nomenclature Cosmetic Ingredient rövidítése, amelyet a Personal Care Products Council nevű nemzetközi iparági szervezet állított össze azért, hogy ezzel világszinten standardizálja az összetevők elnevezését. A szervezetnek jelenleg több mint hatszáz tagja van, köztük a legnagyobb forgalmú kozmetikai gyártókkal, mint a L’Oréal vagy a Beiersdorf. Az INCI használata biztosítja, hogy a fogyasztó félreértések nélkül azonosíthasson egy-egy összetevőt. Fontos tudni azonban, hogy nem minden INCI besorolással rendelkező összetevő engedélyezett az EU-ban, a rendszer inkább egyfajta szótárként működik.


Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez