Keresés a tartalomban:
Tudta ezt?

Hajfestékeket vizsgált a hatóság

Mire figyeljünk a hajfestékek használatakor?

2015. május 13., NFH/SV
Címkék: festék hajfesték NFH ammónia határérték hajfestés
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 30-féle hajfestéket vizsgált a Hatóság Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumában. A szakemberek azt ellenőrizték, hogy a gyártók betartották-e a termékekre vonatkozó szabályokat. A vizsgálaton valamennyi termék megfelelt, egyetlen hajfestékben sem volt kimutatható káros anyag az előírt határérték felett.
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság azért tartotta fontosnak, ezeknek a termékeknek a vizsgálatát, mert a hajfestékek úgynevezett színezék részében ammónia fordul elő, míg a színelőhívó szerekben hidrogén-peroxid van jelen. Ezek a kémiai anyagok erősen irritáló, illetve maró hatásúak. Éppen ezért az Európai Parlament és Tanács kozmetikai termékekről szóló rendelete tartalmazza azokat az előírásokat, amelyeket a gyártóknak be kell tartaniuk.
 
Eszerint a megengedett legnagyobb koncentráció az ammónia esetén 6%, míg hidrogén-peroxid esetében 12%. A rendelet azt is előírja, hogy a termékeken figyelmeztető feliratot is el kell helyezniük a gyártóknak. (Ammónia esetén pl.: 2 % felett: „ammóniát tartalmaz”, Hidrogén-peroxid esetén pl.: „Használjon védőkesztyűt!”, „Szembe ne kerüljön”, „Szembe kerülés esetén azonnal öblítse ki a szemét.”)
 
A rendelet tartalmazza a kozmetikai termékekben tiltott anyagok listáját is, amelyen az úgynevezett aromás aminok is szerepelnek, ez az anyag a hajfestékek használatakor, bizonyos kémiai folyamatok során képződő toxikus és rákkeltő anyag. Ezek az anyagok bizonyítottan növelik a hólyagrák előfordulási gyakoriságát, de egyes kutatások arra mutatnak, hogy szerepet játszhatnak bizonyos leukémiás betegségek kialakulásában is.
 
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság által vizsgált valamennyi termék megfelelt a vonatkozó követelményeknek. Tiltott aromás amin egyetlen termékből sem volt kimutatható, a hajfestékek ammónia és hidrogén-peroxid tartalma pedig mind a 30-féle termék esetén megfelelt a rendelet által meghatározott határértékeknek.

Mire figyeljünk a hajfestékek használatakor?


• A hajfestékek csomagolásán mindig olvassuk el a használati utasítást és az egyéb fontos információkat
• Az ideiglenes „fekete henna” tetoválás növelheti az allergia kialakulásának veszélyét. Ne használjon hajfestéket/színezőt, ha:
     o arcán kiütés van, vagy fejbőre érzékeny, irritált, sérült.
     o hajfestés után bármilyen reakciót észlelt
     o ideiglenes fekete henna tetoválás korábban reakciót váltott ki Önnél.
• A hajfesték soha ne kerüljön szembe! Ha ez mégis megtörténik, akkor a szemet azonnal ki kell öblíteni.
• Védőkesztyű viselése kötelező valamennyi, hidrogén-peroxidot tartalmazó hajápolási termék esetén.

A vizsgált termékek listája itt olvasható:
 
http://www.nfh.hu/sites/default/files/hajfestekek_vizsgalata.pdf

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez