Keresés a tartalomban:
Autó

Balesetmegelőzés Google robotautóval?

2015. május 14., biztositasiszemle.hu/SV
Címkék: Google autó robotautó önvezető flotta ráfutásgátló baleset Lexus
A Consumer Watchdog fogyasztóvédelmi szervezet felszólította a Google-t, hogy tegye közzé a robotautók baleseteiről szóló jelentéseket. A Google önvezető flottája 23 Lexus egyterűt számlál, a kiadott jelentés szerint az ezeket ért 11 balesetben csak kisebb karosszéria-sérülések, horpadások keletkeztek, személyi sérülés soha, ráadásul a baleseteket mindig emberi hiba vagy figyelmetlenség okozta.
A tesztek során eddig 2,7 millió kilométert mentek az autók, ebből 1,6 milliót teljesen önállóan. A 11 balesetből hét alkalommal a Google önvezető autójába szaladtak bele hátulról. A kiadott jelentés szerint több olyan alkalom is volt, amikor az önvezető autók váratlan helyzetekben baleseteket kerültek el anélkül, hogy a bennük ülők erre külön utasították volna őket: kerékpárosokat és más járműveket kerültek ki, hogy ne legyen ütközés.



Az önmagukat vezető autókat millió szenzor és érzékelő szolgája ki, amelyek közül számos már most is megtalálható a szériagyártmányokban. Gondoljunk csak a távolságtartó tempomatra, a parkolóautomatikára, vagy a ráfutásgátlóra. Valami hasonló lesz a robotautó is, csak sokkal összetettebb módon.
 
Nincs pontos statisztika arról, hogy a modern biztonsági berendezések hány balesetet előztek meg, azonban ha kiiktatjuk az emberi tényezőt a közlekedésből, akkor vélhetően töredékére esik majd a halálesetek száma.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez