Keresés a tartalomban:
Jog

Fogyasztóvédelmi vizsgálati program

2015. január 21., NFH/SV
Címkék: fogyasztó fogyasztóvédelem ellenőrzés vizsgálat NFH
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) 2015 évi fogyasztóvédelmi vizsgálati programjának középppontjában a fogyasztók egészségének, testi épségének és vagyoni biztonságának a védelme áll. A nemzeti fejlesztési miniszter által jóváhagyott új ellenőrzési és vizsgálati program összeállítását széleskörű egyeztetés előzte meg.

A konzultációk eredményeképpen egy olyan vizsgálati program összeállítására kerülhetett sor, amely egyaránt tükrözi a szakmai prioritásokat, a fogyasztói érdekek alapján különleges odafigyelést igénylő problémákra való fokozott reagálás szándékát, valamint a tisztességtelen és jogsértő vállalkozói magatartások kiszűrésére irányuló elkötelezettséget egyaránt.

A kiemelt vizsgálati programelemek között helyet kaptak a korábbi években magas kifogásolási arányt eredményező területek, a fogyasztók életét, testi épségét és egészségét veszélyeztető magatartások kiszűrését célzó vizsgálatok és a fogyasztók legszélesebb körét érintő problémákat orvosolni hivatott ellenőrzések. Mindezek alapján szerepel a vizsgálati programban:


A termékbiztonsági – piacfelügyeleti – vizsgálatok körében a hatóság továbbra is kiemelt figyelmet szentel a veszélyes termékek kereskedelmi és internetes forgalomból történő kiszorítására. A termékspecifikus ellenőrzések keretében az NFH egyebek mellett vizsgálja
 
A szolgáltatás-ellenőrzési területen a fogyasztók vagyoni érdekeinek biztosítása és a fogyasztói tájékoztatások jogszerűségének ellenőrzése érdekében a vizsgálati programban többek között az alábbi területek szerepelnek:

A laboratóriumi vizsgálatok közül különösen nagy hangsúlyt kap az idei évben
 
A hatóság az ellenőrzési és vizsgálati programban meghatározott feladatok teljesítésén túl 2015-ben kiemelt figyelmet fordít a fogyasztói tájékoztatásra, a tudatosság növelésére, és külön figyelemfelhívó üzeneteket kíván eljuttatni a fogyasztókhoz az egészségtudatosság és a fenntartható fogyasztás témakörében. Ennek érdekében a hatóság új típusú együttműködések megkötését tervezi a témában érintett egészségügyi intézményekkel, társadalmi szervezetekkel, valamint a nemzetközi kapcsolatok keretében is igyekszik a célok megvalósítását előmozdító jó gyakorlatok megismerésére és az együttműködések kiszélesítésére.
 
Fentieken túl a hatóság aktívan részt kíván venni a kis- és közepes vállalkozások tájékozódottságának erősítésében, versenyképességük javításában, egyetértve azzal a gondolattal, miszerint tisztességes vállalkozók számának növekedése, ennek eredményeképpen a fogyasztói bizalom erősödése jelentős mértékben képes hozzájárulni a gazdaságfejlesztési célok megvalósulásához is.
 
Az NFH – erősítendő a hatósági, állami szerep szolgáltató jellegét – szakmai konzultációs programsorozatot fog idén indítani, érintve a fogyasztóvédelem valamennyi fontos területét.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez