Egészséges táplálkozás
Túl sok a cukor a gyerekeknek szánt gabonapelyhekben
2015. január 28.,
Faludi Linda
A brit Action on Sugar csoport megvizsgálta, mennyi cukrot tartalmaznak a diszkontokban és szupermarketekben kapható, gyerekek számára gyártott reggelizőpelyhek. A vizsgált ötven népszerű gabonapehely cukortartalma drasztikusan emelkedett az elmúlt két évben.
Az Action on Sugar szakértői ötven gabonapehely típusból vásároltak mintát és vetették össze azokat a 2012-ben azonos termékeken végzett mérések eredményeivel.
Az adatok szerint a vizsgált ötven gabonapehely ötöde ma több cukrot tartalmaz, mint két éve, tizennyolc mintában azonos cukormennyiséget mértek, huszonkét termékben pedig csökkent a cukortartalom az előző vizsgálat óta. A pelyhek zsírtartalma nagyjából változatlan maradt ugyanebben az időszakban.
A Telegraph által ismertetett felmérés szerint a cukortartalmom ügyében a diszkontok sajátmárkák termékei mutatták a legrosszabb képet: Az Aldi Harvest Morn Choco Rice néven forgalmazott termékéből egy 30 grammos adag 12 gramm cukrot tartalmaz - ez három teáskanál tiszta cukornak felel meg. A termék cukortartalmán két év alatt 6 grammot emeltek.
Csaknem 36 százalékkal, adagonként 4,3 grammra emelte a cukortartalmat a Tesco Special Flakes nevű termékében, amelyben 2012-ben még csak 3,6 gramm cukrot mértek a szakértők.
Az Egyesült Királyságban jelentős piaci részesedéssel rendelkező Sainsbury's és Morrisons diszkontok szintén magas (adagonként 10,9 grammos) cukortartalmú pelyheket forgalmaznak.
Az adatok fényt derítettek arra is, hogy a legjelentősebb cukortartalom-emelkedést éppen az egészséges alternatívaként hirdetett termékek esetében mérték: a Kellogg's Special-K pelyhét alacsony zsírtartalma miatt diétázóknak ajánlják, a gyártó mégis emelte a cukortartalmát az elmúlt két évben.
A cukor tekintetében éllovas a Kellogg's Crunchy Nut és a Frosties; utóbbi kifejezetten gyerekeknek készül és mindkét termék átlag 11 gramm cukrot tartalmaz minden 30 grammnyi adagban.
Ugyanakkor számos gyártó csökkentette a termékei cukortartalmát, többek között az Aldi és a Tesco is módosította egyes pelyhek összetételét. Az Action on Sugar szakértői úgy vélik, lehetséges, hogy a nagy áruházláncok a többszöri beszállító-váltás miatt nem észlelték a cukortartalom emelkedését.
Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület is részt vett 2008-ban abban a nemzetközi felmérésben, amely 5 földrész 25 országát mozgósító teszt keretében vizsgálta a reggelizópelyhek cukor és zsírtalmát.
Érdekes eredményt hozott a laboratóriumi vizsgálat, mivel a 25 országból beküldött minták egyes értékei olykor olyan nagy szórást mutattak, hogy nem is ugyanabba a kategóriába estek. A Kellog’s Choco Crispiesnél például a teljes zsírtartalom esetében 0,3 és 3,2% között mértek.
Ez azt jelenti, hogy egyazon termék amerikai változata tízszer több zsírt tartalmazott.
Reggeliző gabonapelyhek gyermekeknek - 2008-as adatok
|
Összes zsír (g/100g) |
A 25 minta átlaga |
Szódium (g/100g) |
A 25 minta átlaga |
Cukor (g/100g) |
A 25 minta átlaga |
Kellogg's Frosties |
0,3-0,9* |
0,6 |
0,4-0,6* |
0,5 |
32-48* |
39 |
Nestlé Nesquik |
2,4-4,9* |
3,9 |
0,2-0,4* |
0,3 |
32-40* |
36 |
Kellogg's Choco Krispies |
0,3-3,2* |
2,0 |
0,3-0,7* |
0,5 |
33-42* |
36 |
Kellogg's Chocos |
0,6-2,6* |
2,2 |
0,3-0,4* |
0,4 |
30-36* |
34 |
Nestlé Honey Nut Cheerios |
3,4-5,4* |
4,4 |
0,4-0,7* |
0,5 |
33-39* |
37 |
Kellogg's Smacks |
1,1-1,9* |
1,6 |
0,0-0,2* |
0,0 |
40-55* |
44 |
Nestlé Chocapic |
4,2-6,0* |
4,8 |
0,1-0,9* |
0,2 |
34-39* |
37 |
Nestlé Cookie Crisp |
2,9-4,4* |
3,4 |
0,3-0,7* |
0,5 |
31-42* |
35 |
|
|
|
|
|
magas |
20- |
magas |
0,61- |
magas |
12,5- |
|
még megfelelő |
3-20 |
még megfelelő |
0,13-0,6 |
még megfelelő |
5-12,5 |
|
alacsony |
0-3 |
alacsony |
0-0,12 |
alacsony |
0-5 |
*A 25 országból származó, laboratóriumban bevizsgált mintákban az adott összetevő aránya a feltüntetett két érték közé esik