Keresés a tartalomban:
Jog

Termékbemutatók - további szigorításra van szükség

2015. március 3., NFH/SV
Címkék: termékbemutató jogszabály NFH
Az árubemutatókkal foglalkozó vállalkozások továbbra is számos esetben visszaélnek az időskorúak hiszékenységével, kiszolgáltatottságával ­­– mondta el Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára. A bemutatókon értékesített termékek jelentősen túlárazottak és nagy részük nem rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, amelyekre a vállalkozások többnyire megtévesztő módon hívják fel a figyelmet. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kezdeményezte a vonatkozó jogszabály szigorítását.
A nagy számban beérkező fogyasztói panaszok, valamint az előző években lefolytatott témavizsgálatok ellenőrzési tapasztalatai alapján továbbra is indokolt, hogy a termékértékesítéssel egybekötött árubemutatókat továbbra is folyamatosan ellenőrizze a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Bár a kérdéses tevékenység teljes tiltása uniós alapszerződésekbe ütközik, a fennálló helyzet a jogszabályok további szigorítását kívánja meg.
 
Az idősek védelméről a termékbemutatók visszaéléseivel szemben, az Országgyűlés csütörtöki ülésén is szó esett. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásában hangsúlyozta: ezres nagyságrendben érkeznek panaszok a termékbemutatók kapcsán. A nyugdíjasok naivitását használják ki az árubemutatókon. Az is előfordul, hogy már a vásárláskor lemondatják a résztvevőket vásárlói jogaikról.
 
Mindezek alapján a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kezdeményezte a jogszabályi háttér szigorítását, bízva abban, hogy az erőfeszítés eredményeképpen véglegesen megszűntethető a termékbemutatók kapcsán felmerülő visszaélések száma.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez