Keresés a tartalomban:
Jog

Közösen lép fel a fogyasztókért az MNB, a GVH és az NFH

2015. február 19., MNB/SV
Címkék: MNB NFH GVH fogyasztó fogyasztóvédelem
Együttműködési megállapodást kötött a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény (Fttv.) következetes érvényesítéséért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH).
A három hatóság hatásköreit a 2008. szeptember 1-jén hatályba lépett Fttv. határozza meg a kereskedelmi gyakorlatok vizsgálatára. Ez alapján a versenyt érdemben érintő valamennyi ügyben a GVH jár el, kivéve, ha a jogsértést csak címkén vagy a használati és kezelési útmutatóban követik el. Az MNB jár el a pénzügyi szervezeteket érintő ügyekben, ha azok a versenyt érdemben nem érintik, a versenyt érdemben nem érintő, nem pénzügyi tárgyú ügyek pedig az NFH hatáskörébe tartoznak.
 
A hatóságok célja, egyben kötelezettsége hogy az Fttv. alkalmazásakor hatékonyan működjenek együtt a jogbiztonság, a törvényes fogyasztói jogok védelme, illetve a vállalkozások számára kiszámítható jogi környezet létrehozása érdekében. Az együttműködés különösen a szervezetek jogalkalmazási gyakorlatának kölcsönös megismerését, az anyagi és az eljárásjogi szabályok egységes alkalmazását, a hatásköri összeütközések elkerülését, illetve az esetleges hatásköri viták rendezésének előmozdítását szolgálja.
 
A GVH, az MNB és az NFH együttműködésének részleteit a hatóságok közötti megállapodás rendezi, amelynek teljes szövege a hatóságok honlapjain, a www.gvh.hu, www.mnb.hu, www.nfh.hu oldalon olvasható.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez