Élelmiszer
Adalékok - ezekre az E-számokra érdemes figyelni
2015. február 27.,
Faludi Linda
Az atlantai Georgia State University munkatársai egereken végzett kísérletek során megállapították, hogy két - az élelmiszerek állagának javítására használt - adalékanyag elhízáshoz és a bélflóra károsodásához vezethet.
A kutatás során egészséges egereket etettek 1 százalék nátrium-karboxi-metil-cellulózt, illetve 1 százalék poliszorbát 80-at tartalmazó eledellel. Az egerek az adalékanyagok hatására többet ettek és elhíztak, a vércukor- és vérzsírszintjük emelkedett, miközben a kontroll csoportban található állatok testúlya és egészsége változatlan maradt.
Benoit Chassaing mikrobiológus és csapata emellett olyan egereket is a speciális diétára fogott, amelyek genetikailag hajlamosabbak a bélgyulladással járó betegségek kialakulására. Ebben a csoportban az adalékanyagok etetése rontott az egerek egészségi állapotán. A kutatók megvizsgálták az érintett egerek bélfalát és azt találták, hogy az adalékok elősegítették a beleket védő nyálkahártyát roncsoló baktériumok növekedését.
A LiveScience-nek nyilatkozva a kutatás vezetője elmondta: a csomagolt élelmiszerek jelentős részében megtalálható ez a két emulgeálószer, ezért fontos megtudni, hogy hasonló eredmények kimutathatóak-e emberek esetében is. Mivel az egerek és az emberek táplálkozása jelentősen eltér, a Nature magazinban publikált kísérletet végző csapat embereken is megkezdi az emulgeálószerek hatásának vizsgálatát, egyúttal azt is feltérképezik, hogy a hasonló célra alkalmazott, természetes eredetű anyagok, például a szója lecitin vagy a guargumi okozhat-e ilyen jellegű panaszokat.
A kísérletben használt adalékanyagokról
A poliszorbát 80 a szorbit (E 420) származéka. Mint minden szorbát, ez is erős emulgátor, amely környezetének hőmérsékletétől és a savfoktól függetlenül alkalmazható. A poliszorbátok ezen kívül stabilizálják a zsírok és a habok struktúráját is, emellett meggátolják, hogy a margarinok és a sütőzsírok hevítésre spricceljenek. Használatuk szabályozott, többek között sütőzsírokban, fagylaltokban, diétás élelmiszerekben, süteményekben alkalmazhatják a gyártók, élelmiszer típusonként eltérő, korlátozott mennyiségben.
- E 466 - Nátrium-karboxi-metil-cellulóz
Molekulaméretétől függően különbözőképpen sűríti a folyadékokat. A cellulózzal (E 460) együtt képes zselét képezni. A vegyület erősíti az emulgátorok hatását, és gátolja az anyagok ellenőrizetlen összecsomósodását. Mivel nagyon stabil, sima filmet képez, bevonóanyagként is használják. Az egyéb cellulóz-származékoktól eltérően a nátrium-karboxi-metil-cellulóz habot is tud képezni és stabilizálni. Vízkötő képessége miatt a csökkentett energiatartalmú élelmiszerekben is gyakran használják. Tejszínkészítmények, édességek, édesítő tabletták, húskészítmények adalékanyagaként is alkalmazzák, mennyiségi korlátozás nélkül.