Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

Az MNB visszavonta a DRB csoport működési engedélyét

2015. március 3., MNB/SV
Címkék: bróker-botrány bank DRB bankcsoport MNB betétbiztosító kártalanítás
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa döntött a DRB Bankcsoportot alkotó négy hitelintézet evékenységi engedélyének visszavonásáról. A betétesek még e hónapban hozzájutnak megtakarításaikhoz, amelyet az OBA automatikusan fizet majd ki, s amelyhez a jegybank elegendő forrást nyújt.
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa döntött a DRB Bankcsoportot alkotó négy hitelintézet – DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank Zrt., ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bank Zrt, BRB Buda Regionális Bank Zrt. és Dél-Dunántúli Takarék Bank Zrt. – tevékenységi engedélyének visszavonásáról. Az intézkedések oka, hogy az MNB vizsgálatának megállapítása szerint a kisbankok eszközeinek értéke nem nyújt fedezetet a velük szembeni követelések teljesítésére. Sőt, mivel a Buda-Cash Brókerház Zrt. súlyos, bankonként tízmilliárdos nagyságrendű összegekkel nem tud elszámolni, emiatt a hitelintézetek saját tőkéje is negatívvá vált.
 
Az engedély-visszavonó határozatokkal automatikusan, külön kérés nélkül megindul az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kártalanítása. Az OBA a betétgaranciával érintett valamennyi betétre – a lakossági és vállalati megtakarítások e körbe tartoznak – törvényi előírás alapján 20 munkanapon belül maximum mintegy 30 millió forintig kárkifizetést teljesít. A korábbi tapasztalatok szerint az OBA a törvényes határidőnél sokkal gyorsabban fizetett a betéteseknek.
 
A DRB Bankcsoport sem mérete, sem tevékenysége alapján nem jelent kockázatot a magyar pénzügyi rendszer stabilitására.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez