Keresés a tartalomban:
Tudta ezt?

Mérgező strandjátékot talált az NFH

2015. augusztus 13., NFH/FL
Címkék: NFH méreg strand játék strandlabda
Felfújható vízi játékokat vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Összesen 33 féle terméknél vizsgálták meg a szakemberek, hogy van-e bennük tiltott lágyítószer. Egy játékban a megengedett határérték közel ötszázszorosa volt az úgynevezett DINP lágyítószerből.

Vásárlási tipp:

A tiltott lágyítószerek kizárólag kémiai műszeres vizsgálattal mutathatóak ki, ezért érdemes olyan terméket vásárolni, amelyen szerepel a ftalát-mentes” („no phthalates”) felirat vagy az erre utaló szimbólum. Ha erre valamiért nincs mód, akkor az ilyen játékokat érdemes nem szájjal felfújni, hanem pumpát használni, mert így elkerülhető hogy, a termékekben esetlegesen előforduló lágyítószerek, a nyállal kioldódva a szervezetbe kerüljenek.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma összesen 33-féle játéknak minősülő termékben vizsgálta meg a tiltott lágyítószer tartalmat egy az EU által támogatott projekt keretében. A vizsgálatok során a játékok alapanyagaiból DBP, BBP és DEHP lágyítószer tartalmát vizsgálták, míg a játékok fúvóka részében – amely a rendeltetésszerű használat során a gyermek szájával is érintkezésbe kerülhet – a DINP, DNOP és DIDP tartalmat is ellenőrizték.
 
A szúrópróbaszerűen mintavételezett termékek: úszógumik (12 db), felfújható strandlabdák (15 db), illetve egyéb, felfújható állat figurák és strandeszközök (5 db), és egy strandszett.
 
Az összesen 33-féle megvizsgált, felfújható strandjáték közül 1 termék (a SPALH ASTM F-963, Art. No. 9135 kenu junior) nem felelt meg a vonatkozó követelményeknek, mert a fúvóka részében a megengedett határérték közel 500-szorosa volt DINP lágyítószerből, illetve a termék alapanyagának DEHP tartalma is meghaladta a 0,1 m/m százalékos határértéket.
 
A DBP, BBP és DEHP vegyületek olyan, reprodukciót károsító vegyületeknek minősülnek, amelyekkel kapcsolatban az uniós szabályozás. 2015. február 21-től további szigorítást vezetett be. Ennek értelmében tilos ilyen anyagokat forgalomba hozni és felhasználni bármely termékben (kivéve, ha azt külön kérelem alapján korábban engedélyezték).
 
A vonatkozó uniós jogszabály szerint nem forgalmazható olyan gyermekjáték, amely 0,1 m/m százaléknál nagyobb koncentrációban tartalmaz dibutil-ftalát (DBP), benzil-butil-ftalát (BBP) vagy di-(2-etilhexil)-ftalát (DEHP) vegyületeket. Az olyan játékokban, amelyeket a gyermekek a szájukba vehetnek a diizononil-ftalát (DINP), di-n-oktil-ftalát (DNOP) és diizodecil-ftalát (DIDP) vegyületek koncentrációja sem haladhatja meg a 0,1 m/m százalékos értéket.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez