Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Ha nincs benne tojás, nem hívhatják majonéznek

2015. augusztus 26., Faludi Linda
Címkék: tojás majonéz vegán termék
Az amerikai élelmiszerbiztonsági hatóság, az FDA a vegán termékeket gyártó Hampton Creek Foods ellen hozott határozatában megtiltotta a "Mayo" szó használatát, Az FDA szerint a Hampton Creek félrevezeti a fogyasztókat, akik a csomagoláson látható tojás alapján valódi, tojást tartalmazó majonézt várnak, holott a Just Mayo egy vegán alternatíva, tojás nélkül.
Az FDA az indoklásban említette még, hogy egy, a majonéz esetében nem megengedett összetevőt, módosított étkezési keményítőt is tartalmaz a Just Mayo, amelynek ezek után új márkanevet kell keresnie.
 
A magát a világ leggyorsabban növekvő élelmiszeripari cégként aposztrofáló Hampton Creek a többek között Bill Gates és Peter Thiel támogatását is maga mögött tudhatja és jelenleg olyan áruházláncokban forgalmazza termékeit, mint a Walmart vagy a Target.
 
Az AdAge beszámolója szerint a hatóság döntése komoly következményekkel járhat, hiszen a határozattal megnyertek egy csatát az Unilever számára. A Hellmann's majonézt is forgalmazó konszern tavaly októberben perelte be riválisát ugyanezzel a hivatkozással, mondván a Hampton Creek félrevezeti a vásárlókat. Decemberben az eljárást megszüntették, hogy a Hampton Creek az illetékes hatóságokkal közösen dönthessen a termék elnevezéséről.
 
A közelmúltban több hasonló pert indítottak az érintett multik, a Procter & Gamble például a Hellp Products ellen kezdeményezett eljárást, mivel szerintük a vállalat becsapja a fogyasztókat, amikor "99 százalékban természetes" összetételűként forgalmaz egy fogkrémet. A sorba a Nestlé is beállt, az élelmiszergyártó a Blue Buffalót vitte bíróság elé, mert szerintük az állítás, hogy több termékük nem tartalmazó állati eredetű mellékterméket és gabonát, nem állja meg a helyét.
 
http://adage.com/article/cmo-strategy/fda-hampton-creek-call-just-mayo-mayonnaise/300090/

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez