Keresés a tartalomban:
Hasznos tippek

Klímavásárlási tanácsok

2015. augusztus 14., HKVSZ/SV
Címkék: klíma klímaberendezés split klíma inverteres klíma kompresszor
Az elmúlt évek kánikulái, illetve a meteorológusok által prognosztizált, az elkövetkező évek várhatóan szintén nagyon meleg nyarai miatt - mint a mostani is - ugrásszerűen megnőtt a háztartási hűtőkészülékek iránti igény. Cikkünkben ahhoz kívánunk segítséget nyújtani, hogy milyen szempontokat érdemes a fogyasztónak átgondolnia mielőtt készüléket választ. Mikor, milyet, és hol érdemes klímát vásárolni?

Érdemes már kora tavasszal gondolkozni, hogy vásároljunk-e klímaberendezést, mivel nyáron több hetes várakozásra is lehet számítani, mert ebben az időszakban a szerelők túlterheltek, így megeshet, hogy már csak akkor kerül beüzemelésre a berendezés, amikor már éppen hűvös lesz az időjárás. Már házépítéskor is érdemes klímaberendezés telepítésére gondolni, így könnyebben el lehet tüntetni a csövezést a falban. Ha utólag klímatizálunk, akkor a kábelcsatornák elcsúfíthatják a házat belülről is és kívülről is. Sokszor nem lehet megoldani a klímatizálást egyetlen kültéri egységgel, azonban a sok kültéri modul is zavaró lehet.

Milyen szempontok alapján vásároljunk?


A legfontosabb a megfelelő hűtőteljesítményi igény meghatározása. Ez függ a tér nagyságától, hőterhelésétől. Ezt egy megfelelően képzett szakember tudja kiszámolni, dee vásárlás előtt mindenképpen szükséges, hogy szakember mérje fel a helyszínt. Maga a felmérés általában ingyenes, ha ugyanazt a szakembert bízzák meg a felszereléssel.
A kímaválasztás buktatói:
A gazdaságossági tényező

A klíma gép minősége nagyban befolyásolja a gazdaságos üzemeltetést. Gazdaságosan akkor üzemel egy klímagép, ha minél nagyobb a hatásfoka. Ez azt mutatja meg, hogy egy egység elektromos áram segítségével hány egység hűtési teljesítményt kapunk. Minél nagyobb, annál olcsóbb az üzemeltelés költsége. Ezt nevezik COP és EER hatásfoknak. Úgy pl., ha 3,2kw-nál nagyobb a hűtőteljesítmény és a felvett villamos teljesítmény csak 1kw, akkor az A-s energiaosztályú. Ez a legjobb. De vannak ennél még jobbak is a 4 és 5-ös COP-s berendezések. Ezek nemzetközi besorolások.

Akarunk-e átmeneti időszakban fűteni a klímával?

Ez egy kicsit megdrágítja a gép árát is. Kényelmi szempontból és gazdasági szempontból is lényeges dolog. Ha nyár után, amikor hirtelen időjárás változás történik, lehűl a levegő és vele együtt a ház is, de központi fűtést még nem akarja bekapcsolni, de igényelné a megfelelő 20-24 fokot a 10-15 helyett, akkor bekapcsolhatja a klímát fűtési üzemmódban és üzemeltetheti akár gazdaságosabban, mint a gázkazánt.
Ez persze függ a COP-től is. Minél nagyobb, annál jobb. Az egyszerűbb, olcsóbb berendezésekkel is lehet +5C külső hőmérsékletig fűteni. Vannak olyan fűtős (hőszivattyús) klímák, amely akár külső homérséklet -20C-ig használható fűtésre. Így akár az év 90%-ában tudunk fűteni klímával és olcsóbb, mint a gáz.

Mi az az inverteres vezérlés?
Fokozatmentes teljesítményszabályozás állítja a kompresszor sebességét ill. a ventillátorokat. Csendesebb üzem és energiatakarékosabb.
Ha több szobát kell klímatizálni, akkor egyetlen (multi) kültérire több beltérit is rákapcsolhatunk általában 2-4-ig, de vannak ennél nagyobb rendszerek is. Ezeknek komolyabb áraik vannak, de csak egyetlen kültéri modul van. Nem "díszíti" sok gép a családi házat., helytakarékossági-, esztétikai-, zajvédelmi szempontok alapján előnyös.

A szűrők
Többfajta szűrő van. Az alap a por, pollen és allergén anyagok szűrése és megkötése. Ezen kívül vannak különböző füst és szagszűrők, plazmaszűrők, légállapot javítók stb.

A kivitelezés

Függ az ügyféltől és a szerelőtől: az ügyfél elmondja az igényeket. Pl.: 1 kültéri legyen és sok beltéri; ne látszódjon a kültéri sem és a beltéri sem, stb.
A szerelő felméri a helyszínt és az igényeket. Elmondja, hogy meg lehet-e valósítani a megrendelő igényeit, és hogy mennyiért.

Hol vásároljunk klímaberendezést?
Nyáron rengeteg klímát árusítanak a hipermarketek, melyeket a legtöbb klímaszerelő nem ajánl. Az ületben az eladó nem tudja, mire van szüksége a vásárlónak, megmutathatja a választékot, de nem tudja szakszerűen felmérni a vevői igényeket, sőt félrevezetőek lehetnek az akciós ajánlatok, hiszen
a klímaberendezés árának többszörösébe is  kerülhet annak felszerelése,. Garanciális illetve minőségi problémák is adódhatnak, esetleg egy kifutó szériához nincs alkatrész utánpótlás, vagy nem felelnek meg a legújabb előírásoknak.

A lakossági klíma berendezések fajtái


A légkondícionáló berendezések egy részét a teljesítményük, kialakításuk, szabályzásuk és nem utolsó sorban áruk miatt az ún. lakossági kategóriába sorolják.
Ezek közül a legegyszerűbb és egyben legelterjedtebb berendezések az ablakklímák, melyek Európában kevésbé népszerűek. A split (osztott rendszerű) klímák közül vitathatatlanul az oldalfaliak a legelterjedtebbek. Ezek teljesítménye a 2kW-tól egészen a 10+kW-ig terjed, számtalan beltéri kialakításban, szűrővel, funkcióval. Régebbi vezetékes fali szabályzójukat manapság infra távirányító váltotta fel.
A spliteket két fő szempont szerint érdemes megkülönböztetni:
· mono-, vagy multisplit klíma berendezések
· beltéri egység kialakítás szerint
A mono-, illetve multisplit légkondícionáló berendezések közötti különbség az, hogy egy kültéri egységre csak egy- (monosplit), vagy több beltéri egység csatlakoztatható (multisplit).
A multisplitek esetében nem pusztán a hűtőköri csatlakoztathatóság kültéri és beltéri egység között a kulcskérdés, hanem a szabályzás bonyolultsága is.
A beltéri egységek kialakításuk szerint lehetnek:
Milyen helyiséget klimatizáljunk?

Azokat a helyiségeket érdemes klimatizálni, ahol sokat tartózkodunk a lakáson-, épületen belül.
Mivel a helyiség hűtését túlzásba is lehet vinni, nagyon ügyeljünk a helyes hőmérséklet beállítására és a beltéri egység elhelyezésére. Különösen igaz ez hálószoba, gyerekszoba és munkahelyi iroda esetében. A hideg levegőt soha ne fújjuk közvetlenül a bent tartózkodó emberekre.
Több egybenyíló, ajtóval nem rendelkező helyiséget vagy több beltéri egységgel, vagy egyetlen - az egész helyiségcsoport hűtési igényét kielégítő teljesítményű - jól elhelyezett beltéri egységgel (és a hozzá kapcsolódó kültérivel) klímatizálunk.


Milyen beltéri egységet, mikor alkalmazzunk?

Oldalfali: legelterjedtebb, bárhol használható.
Parapet: ahol cél-, vagy következmény az oldalsó falfelület szabadon hagyása (pl. tetőtér, vagy munkahelyi környezet).
Mennyezet alatti: hasonló okokból mint a parapet beltéri esetében, illetve ezek a gépek általában nagyobb teljesítményűek, így tágasabb helyiségekben célszerű alkalmazni. Nagy vetőtávolsága miatt jól "befújja" a távoli sarkokat is.
Álmennyezeti kazettás: ahol álmennyezet van (min. 30cm belmérettel) célszerű ezt alkalmazni, mivel a mennyezet bármely pontjára elhelyezhető, így optimális klimatizálás érhető el. Az összes cső és szerelvény az álmennyezetben fut, így egyszerű szerelni. Jellemzően nagyobb teljesítményűek.
Légcsatornás: a legelegánsabb megoldás, ha van hely a beltérit és a kapcsolódó légcsatornát rejtve elhelyezni. Általában az építkezés során már ki kell alakítani ezt a rendszert, mert utólag nagy az átalakítás költsége. Előnye, hogy rejtve, optimálisan elhelyezett légrácsokon keresztül szállítjuk a hűtendő levegőt.

A kültéri egységekről

Split rendszerű klímák esetében mindig van kültéri egység, mely a berendezés motorja. Leegyszerűsítve mindazon részeket tartalmazza, melyeket egy háztartási hűtőgép hátulsó felénél láthatunk: A kültéri modul időjárásálló burkolattal van ellátva. Az elhelyezésénél a legfőbb szempont, hogy jól szellőző helyre kerüljön. Külső homlokzaton acélkonzolra kell szerelni. Érdemes előre gondolni a javasolt (és a garancia idő alatt elvárt) karbantartás miatt a szerelhetőségre, hozzáférhetőségre is.

A mono- és multisplit rendszerű légkondícionálók
Mono rendszerről akkor beszélünk, ha egy kültéri egység csak egy beltéri egységet szolgál ki. Ez a legegyszerűbb és legelterjedtebb split berendezés.
Ettől annyiban tér el a multi rendszer, hogy egy kültéri egység kettő (duál~), három (triál~), esetleg négy (kvadrál~) beltéri egységet lát el.

Egyéb ajánlás:
Csírátlanító megoldások

A levegőben található mikroorganizmusok egy része bizonyos hatások ellen védtelen. Az egyik legközismertebb ilyen hatás az UV sugárzás. Ezt a jelenséget sokan kissé félve emlegetik, miközben kontrollált módon szinte naponta találkozunk alkalmazásával. UV fényt használnak a bankjegyvizsgálók, a szolárium berendezések is kontrollált és korlátozott módon bocsátanak ki UV sugarakat, és a szórakozóhelyek kedvelt fényelemi közt is igen sokszor megtalálható UV lámpa.
Nos, a légtisztításban is lehetőség van ennek a technikának a használatára, mindössze a megfelelő kontrollt kell biztosítani. Ez pedig nem jelent nehézséget, mivel az itt használt UV lámpa teljesítmény sok százszorosan alulmarad a káros limit alatt.

Legújabb - kisüléses szennyeződésromboló rendszer

Mint az az eddigiekből látható volt, a levegőben lévő szennyezőanyagok eltávolításának alapvetően két alapmódszere áll rendelkezésünkre. Az egyik, hogy "elcsípjük" a szennyezőanyagokat, és azokat a szűrővel együtt kidobjuk, vagy a szűrőkből kimossuk. A másik, hogy felbontjuk semleges részelemeire, azaz gyakorlatilag szétrobbantjuk a szennyező részecskéket kémiai vagy mechanikus úton.
A kémiai utat a katalizátorok jelentik, amelyek a katalitikus folyamat segítségével bontják részelemeikre a szennyeződéseket.
A "mechanikus" technika legújabb fejlesztése a kisüléses szennyeződésromboló rendszer. Ennél a megoldásnál egy folyamatos elektromos kisülés "falon" halad át a levegő, ahol a kisülések hatására - a villám romboló erejének kicsinyített és megszelídített módszerét alkalmazva - a szennyezőanyagok elemi, ártalmatlan részelemeikre hullanak.


Sokan azt gondolják, hogy a klíma megvásárlása és beüzemeltetése után, már nincs több tennivalójuk. Ez azonban korántsem igaz, gondoskodni kell a klímaberendezés karbantartásáról évente kétszer.

Milyen következményekkel járhat a karbantartás elmulasztása?

A felsorolt, nemkívánatos következmények elkerülhetők rendszeres, szakember által végzett karbantartással.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez