Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Nagy, balatoni fagyiteszt

Itt a lista!

2015. augusztus 9., Szupermenta/SV
Címkék: Balaton fagylalt fagyi csoki eper
Balatoni fagyizókat tesztelt a NÉBIH júliusban. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) legújabb terméktesztjén a hatóság szakemberei a 20 legkedveltebb balatoni fagylaltozót és termékeit ellenőrizték. Az érzékszervi bírálat során a szakemberek a fagylaltok színét, illatát, ízét, állagát 0-20 pontig értékelték. A csokifagyik közül a leggyengébb termék is „átlagos” érzékszervi minősítésű lett, az eperfagyinál viszont akadt „átlag alatti” is.
A fagylaltozók kiválasztásakor a legfontosabb szempont a hely népszerűsége volt. Így esett a választás a részletes táblázatban is felsorolt 20 balatoni fagylaltozóra. Az eddigi gyakorlattól eltérően ezúttal nem kizárólag a termékeket teszteltük. Vizsgáltuk a fogyasztók elől elzárt üzemi helyiségeket és az ott folyó tevékenységet is, hisz – főként – nyáron sokak számára kedvelt időtöltés egy fagylalt, fagylaltkehely elfogyasztása, legyen szó akár nyaralásról, akár csak munka utáni „lazításról”. Az sem elhanyagolható szempont, hogy hol, milyen környezetben fogyaszthatjuk el a jól megérdemelt, hűsítő édességet.
 
Az átlagos vásárló szemével végzett kedveltségi tesztelésen túl – kihasználva az egyedülálló laborapparátust – megtörtént az élelmiszerbiztonsági szempontok vizsgálata is. Mert hiszen, hiába finom, ha nem biztonságos.
 
A fagyit jellemzően az árusítás helyén készítik – bár volt olyan is, ahová Budapestről szállítják az előre elkészített és lefagyasztott fagylaltot –, így tehát figyelő szemek vizsgálták azt is, hogyan, milyen körülmények között készülnek a finomságok. A környezeti adottságokon és a technológiai fegyelem vizsgálatán túl persze az árusított végtermék ellenőrzése volt a teszt csúcspontja.
 
A végső rangsort a kedveltségi (fagylaltozó és fagyi) és a hatósági (élelmiszerbiztonsági- és érzékszervi bírálat) eredmények fele-fele arányban adták.

Íme az első három helyezett:

Mikor jó egy fagyizó?

  • a tégelyekben a fagylalt nincs feltornyozva és nem ér a hűtőtartomány fölé, ha láthatóan nem olvadt, és nem folyik, a nap nem süti;
  • a fagylaltadagolót minden gombóc után leöblítik, vagy minden tégelyben külön adagoló áll rendelkezésre;
  • az adagolókanalat nem szivacsra vagy mosogatórongyra ütögetéssel víztelenítik;
  • a tölcsért védik a portól, szennyeződéstől, és kiszolgáláskor szalvétával adják át a vásárlónak;
  • kiszolgáláskor ügyelnek a pénz és a fagylalt elkülönített kezelésére;
  • a fagylaltban nincsenek jégdarabok, és láthatóan jó állagú, nem olvadt;
  • a pultban van és látható a hőmérő, és a hőmérséklete nem emelkedett -8°C fölé.

Fagylalt készítésénél és forgalmazásánál elengedhetetlen a megfelelő hűtőkapacitás és közműellátás. A személyi feltételek, mint például a személyi higiénia, az egészségügyi alkalmasság és képzettség, a tudás és a tapasztalat is hozzájárulnak a biztonságos élelmiszer előállításához. Éppen emiatt a felügyelők szisztematikusan és alaposan átnéztek mindent a FELIR azonosítótól, a felhasznált alapanyagok nyomon követhetőségén, a fagylaltpulton és szedőkanalakon át egészen a hűtőkig és tájékoztató információkig.
 
Egy hibásan felcímkézett sárga ételfesték nyomon követésével még egy fagylaltalapanyagot forgalmazó vállalkozásnál is tartottak ellenőrzést a NÉBIH szakemberei.
 
Általánosságban elmondható, hogy voltak ugyan szabályszegések és hibák, de egyértelműen érzékelhető, hogy a vállalkozók törekednek az élelmiszerbiztonsági szabályok betartására. A legtöbb fagylaltozó biztonságosan üzemelt, és több esetben a feltárt hibák ellenére sem volt élelmiszerbiztonsági kockázat. Hatósági intézkedéssel néhány esetben kellett a biztonságot megteremteni. Kiemelkedő, hogy az ellenőrzés során a vállalkozások együttműködtek a hatósággal, és a feltárt hibák kijavításáról gyorsan, legtöbbször még az ellenőrzés ideje alatt gondoskodtak.

Hét esetben tárt fel a vizsgálat olyan élelmiszer-szennyezési kockázatot, ami többnyire a rendetlenségből, vagy a nem megfelelő technológiai fegyelemből eredt. Takarítással és mosogatással kapcsolatos hiányosságot sajnos minden harmadik helyen találtak a felügyelők.
 
Közművekkel (áram, ivóvíz, szennyvíz) kapcsolatos hiányosságot két helyen találtak, az egyik helyen a személyzeti kézmosónál nem volt meleg víz, a másik helyen nem volt a WC előterében kézmosó.
 
A megvizsgált fagylaltozók jól és biztonságosan üzemeltethető fagylaltfőző, hűtő-, illetve fagyasztóberendezésekkel és -pultokkal üzemeltek. A hűtéssel sehol nem volt probléma, a fagyalaltok hőmérséklete mindenütt megfelelő volt.
 
Műszaki feltételek hiányosságaként a személyzet létszámával arányos öltözők és személyzeti WC-k hiányát kell említeni. Nem megfelelően kialakított gyümölcsmosó hellyel vagy annak hiányával is találkoztak a felügyelők.

Végeredményben 10 vállalkozás részesült határozati úton figyelmeztetésben, 15 esetben a vállalkozók a szabálytalanságok felszámolására rövid, néhány napos határidőt kaptak. 9 vállalkozás – köztük az ellenőrzött forgalmazó is – összesen 800.000 forintnyi bírságot kapott.
 
Az élelmiszerbiztonsági teljesítmények pontozásakor figyelembe kellett venni az adott létesítmény fagylaltkészítési technológiáját, a felhasznált alapanyagokat és az esetleges kiszállítást.

A fagyizók rangsora

A NÉBIH a balatoni fagyizókat kedveltségi vizsgálat, élelmiszerbiztonsági ellenőrzés és érzékszervi bírálat alapján rangsorolta.

A szakemberek mellett a NÉBIH laikus munkatársai is végigjárták a fagylaltozókat, hogy „átlagos” fogyasztói szempontok alapján is értékeljék azokat.
 
Legfontosabb tényezőként az összbenyomás szerepelt. Egyszerűen megfogalmazva: visszamennének-e az adott helyre vagy sem. Ehhez szorosan kapcsolódott a kiszolgálás minősége, a vendégbarát légkör, a hely felszereltsége, hogy gondolnak-e a speciális étrendűekre és nem utolsó sorban a higiénia.
 
Szomorú tapasztalat, hogy számos helyen a kiszolgálók udvariatlansága és tájékozatlansága legalább annyira állandó jelenség, mint a finom fagylalt. A termék allergén összetevőiről – egy-két kivételtől eltekintve – korrekt, de néha még csak éppen elégséges tájékoztatással sem tudtak szolgálni.
 
A fagylaltozókat a kóstolók 0 és 5 pont között értékelték. A kedveltségi eredmények alapján négy fagylaltozóba bármikor szívesen visszamennének: Várkávézó (Szigliget), Bergmann Cukrászda (Balatonfüred), Florida Fagyizó (Balatonmáriafürdő), Nosztalgia Fagyizó (Fonyód-Bélatelep).

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez