Keresés a tartalomban:
Tudta ezt?

Kihasználják a kánikulát a tolvajok

2015. augusztus 13., biztositasiszemle.hu/SV
Címkék: kánikula tolvaj biztosítás besurranó tolvaj
A kánikula kifejezetten kedvez a besurranó tolvajoknak, a földszinti lakásokban a kitárt ablakok és teraszajtók miatt éjjel, nappal tartani kell az utazó tolvajoknak is titulált bűnözőktől. Az elemelt értéket pedig csak akkor téríti meg a biztosító, ha a szerződésben besurranásra szóló kitétel is van, de a legjobb szerződés alapján, milliós kárra sem adnak 200 ezer forintnál többet – figyelmeztet egy biztosítási alkusz cég. Besurranó módszerrel elkötött autóért viszont csak a casco áll helyt.
Szélesre tárt ablakok és teraszajtók mellett aludt az L. család is, mint szinte mindenki ebben a kánikulában, s reggel nem a pénztárcájukat, a szokás szerint az asztalra dobott ékszereket és a laptopokat sem. A készpénzekkel együtt milliós érték tűnt el az alvó emberek mellől. Betörésnek nyoma sem volt, a besurranónak könnyű dolga volt, a tárva nyitott, védelem – rács, spaletta, redőny – nélküli teraszajtón át közlekedett akadálytalanul. Bár L.-éknek van lakásbiztosításuk, mégsem kaptak egyetlen fillér kártérítést sem, mert a szerződésükben nincs – legalábbis akkor még nem volt – besurranásra szóló kitétel.
 
L.-ék szinte felkínálták az értékeiket a tolvajoknak – véli Németh Péter. A CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. értékesítési és kommunikációs igazgatója szerint ez a történet egyáltalán nem egyedi, ebben a hosszan tartó kánikulában a nyitott házakat, lakásokat szinte tálcán kínálják a tulajdonosok a besurranó tolvajoknak, akik ezt végtelenül találékonyan ki is használják. A településről, településre utazó, többnyire bandákban dolgozó tolvajoknak éjszaka nem kell túlságosan találékonynak lenniük, csak ki kell figyelni, hol van olyan nyitott ablak vagy terasz, amelyen akadálytalanul besétálnak a házba, s visznek, amit csak érnek. Nincs nehéz dolguk, az emberek jelentős része ugyanis végtelenül könnyelmű: még a földszinti lakásokban is rács nélküli, kitárt ablakok és ajtók mellett alszanak.
 
A nappal besurranó mindig szomjas vagy rosszul van
 
Nappal kicsivel több fantázia kell a besurranáshoz, mert előfordulhat, hogy váratlanul belép a házba a tulajdonos, aki addig hátul, a kiskertben dolgozott. Kertes- vagy nyaralóövezetben ugyanis ez a leggyakoribb eset: az ajtó nyitva, a tulajdonos pedig a ház mögött tevékenykedik, vagy átugrik pár percre a szomszédhoz, esetleg a közeli kisboltba. A váratlanul hazatérő lakó már birtokon belül találja a tolvajokat, akik legtöbbször rögtönzött rosszullétre, szomjúságra hivatkozva vízért könyörögnek, s kapnak is. A segítőkész ember csak később veszi észre, hogy eltűnt a pénze és egyéb tárgyak is a lakásból. A tolvajok gyorsan odébb állnak, mert tudják, futótűzként terjed a hír: besurranók járják a környéket. Ilyenkor akár a településről is eltűnnek, s egy távolabbi faluban, városban folytatják a bűncselekményeket. Ezért hívják őket utazó tolvajoknak is.
 
Nyitogatnak, próbálkoznak
 
Németh az ügyfelek beszámolóira és rendőrségi jelentésekre is hivatkozva figyelmeztet: ezek az emberek az utcán sétálgatva, látszólag szórakozottan, szinte észrevétlenül sorra próbálják a kertkapukat, lépcsőházakat, hátha nyílik valamelyik. És tíznek legalább a fele nyílik is. A besurranók tudják, hogy jó eséllyel a bejárati ajtó közelében találják a táskákat – a pénztárcákkal – vagy éppen az asztalra dobva a tárcákat, ékszereket. S ha már bent vannak, visznek minden mozdítható, jellemzően kis terjedelmű, de értékes tárgyat. Egy, két perc is elég ahhoz, hogy milliós kárt okozzanak – állítja Németh.
 
Csalódott károsultak
 
Az „ajtó, ablak nyitva van, bejöhet akárki” állapotot azonban a biztosítók nem tolerálják, kivéve, ha a lakásbiztosítás besurranásra is érvényes - figyelmeztet a 25 biztosítóval szerződött alkusz cég szakértője. Vagyis kell, hogy legyen benne egy kitétel erre az esetre is, másképp ugyanis az így keletkezett kárból egyetlen fillért sem térít meg a biztosító – szögezi le. Németh szerint besurranók ellen az emeletes házakban élők sincsenek teljes biztonságban, ezért mindenkinek érdemes megnéznie a régebben kötött szerződéseket, van-e benne erre az esetre is vonatkozó garancia. Amennyiben nincs – tapasztalatok szerint a biztosítások felében nincs -, akkor érdemes kiegészíttetni ezzel a ponttal is. Ezzel legtöbbször nem is emelkedik a díj. Azt viszont be kell kalkulálni, hogy ebben az esetben 50 ezer forint alatti kárt egyetlen biztosító sem térít meg, s eltűnt milliókat sem fizet ki egyik sem, mert a besurranásra mindegyik cég mindössze legfeljebb 200 ezer forintot ad – figyelmeztet a szakértő.
 
Vannak azonban speciális, összetett esetek is, mint ami például a közelmúltban egy biztosítási szakértővel történt: a besurranók a lakásból csak a kocsi kulcsokat emelték el, s a garázsból elhajtottak a család két autójával. Ez esetben nem a lakásbiztosításban rögzített besurranási kitétel, a legfeljebb 200 ezer forintos kártérítés, hanem a casco a megoldás, mert ez alapján akár a teljes összeg is megtérül.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez