Egészséges táplálkozás
Maradék húsvéti tojás - jobb vigyázni vele
2015. április 7.,
Faludi Linda
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az egészség világnapja alkalmából az egyik legfontosabb élelmiszerbiztonsági kockázatra, a szalmonellára hívja fel a figyelmet. Évente több mint 85 ezren kapnak szalmonella fertőzést az EU-ban, holott a betegség néhány óvintézkedés betartásával elkerülhető lenne.
Láz, hasi fájdalom, hasmenés, émelygés - ezek a szalmonella legjellemzőbb tünetei. A kellemetlen következmények mellett ez a bakteriális fertőzés súlyos szövődményekhez és akár halálhoz is vezethet idősebb, gyengébb immunrendszerű betegek esetében. A WHO az április 7-i egészség világnapja alkalmából kiadott tájékoztató anyagaiban arra hívja fel a figyelmet, hogy a szalmonella az egyik leggyakoribb élelmiszerrel terjedő betegség, évente több mint 85 ezer szalmonellás beteget regisztrálnak az EU-ban.
A baktérium leggyakoribb hordozója a tojás, a WHO szerint mind a fogyasztók, mind a törvényhozók tehetnek azért, hogy csökkentsék a fertőzések számát.
Tanácsok a fogyasztóknak:
- Csak friss, tiszta, sértetlen héjú tojást használjunk
- A tojással érintkező felületeket, berendezéseket és a kezünket is mossuk meg mielőtt ÉS miután megérintettük a tojást.
- Tartsuk hűtőben a tojást
- Teljesen főzzük/süssük meg a tojást
- Ne hagyjuk két óránál tovább hűtés nélkül a főtt tojást
- Használjunk pasztőrözött tojást, ha olyan ételt készítünk belőle, amit azután nem fogunk főzni vagy sütni (például majonéz)
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése alapján évente 2 millió haláleset köthető a nem biztonságos élelmiszerek fogyasztásához. A WHO minden évben április 7-én ünnepli az Egészség Világnapját. 2015-ben az élelmiszer-biztonságra szeretnék felhívni a figyelmet.