Keresés a tartalomban:
Tudta ezt?

Kötelező lenne feltüntetni az alkoholos italok kalóriatartalmát

2015. április 16., agrarszektor.hu/SV
Címkék: sör bor élelmiszercímke kalóriatartalom Eurpai Bizottság
Április végén várható döntés az Európai Parlamentben arról a javaslatról, amely kötelezővé tenné az alkoholos italok kalóriatartalmának feltüntetését az unióban. Az EP egészségügyi bizottsága már márciusban felkérte az Európai Bizottságot, hogy 2016-ig készítse el a javaslat törvénytervezetét.
A kezdeményezés célja, hogy az Európai Unióban forgalmazott alkoholos italok címkéin tüntessék fel a kalóriatartalmat. Ezen kívül arról is tájékoztatást kellene adni, hogy fogyasztásuk hátrányos például a terhes nők és az autóvezetők számára
 
Becslések szerint az alkoholizmus kezelése évente 155 milliárd euróba kerül az EU-tagállamok szociális és egészségügyi rendszerének. Emellett az elhízásban is komoly szerepet játszik az alkohol: kevesen tudják például, hogy egy pohár bor egy szelet tortával, míg egy korsó sör egy tábla csokival egyenértékű. Ilaria Passarani, az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet (BEUC) képviselője szerint ugyan az alkohol mérsékelt fogyasztása elfogadott, de a fogyasztók többsége kevésbé tudja, milyen kapcsolat van az alkohol és elhízás között. A BEUC kimutatása szerint szerint a whisky 245, a vörösbor 82, a sör viszont csak 46 kalóriát tartalmaz.



Az egyes sörgyártók már korábban megígérték, hogy részletesen feltüntetik a tápanyagokról szóló információkat. A Heineken, a Carlsberg, az AB Inbev és a SABMiller a kalóriatartalmon kívül a többi tápanyag arányát is jelezné a címkéken. Emellett az Európai Sörgyártók ipari szövetsége is vállalta, hogy mintegy 5 ezer tagja feltünteti a tápértékeket a termékeiken.
 
Elképzelhető, hogy az Európai Bizottságban továbbra is lesznek ellenzői az elképzelésnek. Ráadásul az érintett ágazatok egyes szereplői is aggályosnak tartják a kezdeményezést. Így például a bortermelők máris jelezték, hogy költségesnek és értelmetlennek tartják a javaslatot.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez