Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Étkezési só visszahívás

2014. szeptember 18., NÉBIH/SV
Címkék: nátirum konyhasó fogyasztó kálium-klorid NÉBIH
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) közérdekű bejelentés alapján indított vizsgálata megállapította, hogy a Compex-Só Kft. nyírtassi üzemében 2014-ben több alkalommal gyártott, összesen 13,3 tonna csökkentett nátrium tartalmú étkezési vákuum só élelmiszer gyártásához állati takarmányozásra szánt kálium-kloridot használtak fel. A NÉBIH ezért ezen a termékek azonnali hatályú visszahívását rendelte el.

A hatóság felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a termék fogyasztása nem biztonságos. A fogyasztók – az ilyenkor szokásos eljárás alapján – a visszahívott terméket a vásárlás helyére vihetik vissza.

A gyártó ezzel jogsértést követett el, így az elsőfokú élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság – a megbízhatatlan technológia alkalmazásának megtiltása mellett – várhatóan élelmiszerlánc-felügyeleti- és élelmiszer-ellenőrzési bírság megfizetésére is kötelezi majd. Az intézkedés a Compex-Só Kft. 2014-ben gyártott, csökkentett nátrium tartalmú termékeit érinti.
 
Az ország több pontjáról mintázott termékek laboratóriumi vizsgálatai azt is megállapították, hogy a forgalomba hozott csökkentett nátrium tartalmú sónak a nátrium és kálium tartalma változó, a gyártmánylap szerinti 70% nátrium-klorid és 30% kálium-klorid arány helyett előfordult 100%-os kálium-klorid, de 90%-os nátrium-klorid tartalom is.
 
Szakirodalmi adatok szerint a túlzott kálium bevitel veseelégtelenségben szenvedő betegek számára kedvezőtlen lehet. A fogyasztó félrevezetése a vártnál magasabb nátrium tartalom is, ezért szükségessé vált az összes, 2014-ben legyártott tétel forgalmazásának megtiltása és a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívása.

A visszahívott só csomagolásán feltüntetett tételazonosító fordított sorrendben megadott gyártási dátumból (nap, hó, év) és azonosító betűből, számból áll. Ebből adódóan a visszahívott só tételek a „2014” évszám alapján könnyen beazonosíthatóak.

A visszahívott só azonosító adatai:




Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez