Keresés a tartalomban:
Jog

Kötelező jótállás új termékekre - itt a lista

2014. szeptember 18., NFH/FL
Címkék: jótállás jótállási jegy üzembehelyezés kötelező jótállás
A tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó jótállást szabályozó kormányrendelet módosítását követően új termékcsoportokra is vonatkozik a kötelező jótállás. A vállalkozásoknak kötelező jótállást biztosítaniuk a tízezer forint feletti vételárú napszemüvegekre, ékszerekre és több elektronikai cikkre is.

Konyhai kisgépek kötelező jótállással tízezer forint felett

Mikrohullámú sütő, kenyérsütő, kenyérpirító, kávéfőző, kávéfőzőgép, vízforraló, konyhai robotgép, grillsütő, olajsütő, ostyasütő, fánksütő, gofrisütő, szendvicssütő, elektromos palacsintasütő, elektromos pizzasütő, elektromos rotyogtatófazék, elektromos serpenyő, elektromos popcornkészítő, elektromos kontaktgrill, forgónyárs, mini tűzhely, rizsfőző készülék, tésztafőző, tojásfőző, ételpároló, légkeveréses főzőedény, gyümölcsaszaló.

Egészségmegőrző- és gyermekgondozási cikkek kötelező jótállással tízezer forint felett

Napszemüveg, elektromos masszírozó, mágneses termék, fényterápiás eszköz, pelenkázó-, illetve mosdatóállvány, babakocsi, magas és asztalra szerelhető etetőszék, biztonsági gyermekülés, gyermekmegfigyelő berendezések: légzésfigyelő, szívhangfigyelő, bébiőrző, gyermekhinta, csúszda.

A szeptember 15-től hatályos módosítás bővíti a kötelező jótállással vásárolható termékek körét. A módosított kormányrendelet a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) ismertetése szerint egy sor új terméket jelöl meg, hozzátéve, hogy a szabályok a felsorolásban nem szereplő, de a rendelkezésben említettekhez hasonló rendeltetésű termékekre is vonatkoznak.
 
A rendelet általánosságban a 10 ezer forint feletti vételárú, tartós használatra rendelt termékekre vonatkozik, mint például a háztartási készülékek, motoros kerti gépek és kéziszerszámok, hírközlési eszközök, híradástechnikai, információ- és irodatechnikai készülékek.
 
Újdonság, hogy a rendeletben külön nevesítik a tízezer forintos árhatár feletti, villamos energiával működtetett konyhai kisgépeket. Az új szabályozás az ékszereket is bevonja a kötelező jótállási körbe tízezer forint felett, de ezentúl kötelező jótállást kaphatunk a horgászathoz, vadászathoz használt eszközökre, mérőműszerekre és bizonyos szépségápolási eszközökre is (hajszárító, hajformázó, testszőrnyíró gép, epilátor, villanyborotva).
 
Az NFH közleményében kiemeli, hogy továbbra is csak a fizikailag átadott, papír alapú jótállási jeggyel érvényesíthetjük a jogainkat, az online verzió nem felel meg teljes mértékben az előírásoknak. A kereskedő vagy gyártó bizonyos esetekben előírhatja a szakszerviz általi üzembehelyezést, de ez nem róhat aránytalan terhet a fogyasztókra (például egy 40 000 forintos kerékpárt 40 000 forintért helyeznének üzembe). Arról, hogy adott esetben aránytalan-e ez a teher, a bíróság dönthet egyedi elbírálással.
 
Új előírás, hogy a nemes és félnemes szőrmés bőrből készült szőrmeruházati termékekre 50 000 forint eladási ár felett kell kötelező jótállást biztosítani.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez