Élelmiszer
Élelmiszer rendőrséggel a lóhús ellen
2014. szeptember 5.,
Indepentent/FL
Egy a brit kormány által megrendelt független szakértői tanulmány szerint az élelmiszerfelügyelet gyökeres átalakítása nélkül elkerülhetetlen egy újabb lóhúsbotrány kirobbanása.
Chris Elliott, a tanulmány szerzője leszögezi: a brit élelmiszerbiztonsági felügyeletnek, a Food Standards Agencynek egy speciálisan felkészített "élelmiszer rendőrséget" kellene felállítania, hogy elkerülhető legyen a szupermarketekben kapható termékek lóhússal való higítása. A szakértő több, szúrópróbaszerű ellenőrzést és erősebb hatósági tevékenységet vár a szektorban, emellett zéró toleranciát hirdetne az élelmiszeripari csalások kapcsán.
Az áruházi lóhúsbotrány vizsgálata után Elliott kijelentette: az ügyben elsőként fellépő illetékesek nem rendelkeztek a szükséges tudással, a helyi önkormányzati költségvetések csökkentése miatt pedig a rendszer nem képes hatékonyan megvédeni a fogyasztókat az ilyen csalásokkal szemben. Az elemzés az uniós szervezetekkel való átfogó együttműködés szükségességére is felhívja a figyelmet, amellett, hogy hatékonyabb információcserét követel az élelmiszerfelügyelet és az egészségügyi minisztérium között.
Az élelmiszeripari érdekképviseletek üdvözölték a jelentést, a kereskedők azzal nyugtatják a közvéleményt, hogy javítottak az ellenőrzések hatékonyságán, de hozzáteszik, hogy a szupermarketek továbbra is ki vannak téve a gátlástalan beszállítók szabálysértéseinek. Utóbbi a KPMG szakértőjét is aggasztja, Annette Barker az Independentnek úgy fogalmazott: az erős árverseny és a globális beszállítói láncok bonyolultsága miatt jelentősen növeli a csalások kockázatát.